Klart: Norge avkriminaliserar narkotika

Att använda narkotika är straffbart enligt lag, men i Norge har man beslutat att ändra på det.
– Stortinget har beslutat att sluta straffa folk som tar droger och istället ge dem hjälp och behandling, säger Nicolas Wilkinson som är hälsopolitisk talesman, till VG.

Efter att fyra norska regeringspartier enats om att ändra lagen gällande användande av droger blev det klart. Istället för att straffa människor som använt droger så ska man erbjuda dem behandling då de anses som sjuka. Och det är bara början på en stor drogreform, enligt Nicolas Wilkinson, hälsopolitisk talesman.

Fokusera på droghandlare

Att inneha narkotika kommer fortfarande att vara olagligt, men partierna vill att myndigheterna ändrar sitt synsätt och fokuserar på droghandlare. De nya reglerna innebär dock att den som missbrukar droger inte kommer att straffas, utan hjälpas.

Foto: Pixabay

Cannabis och annan narkotika

Lagändringen legaliserar dock inte cannabis och annan narkotika, det vill Sveinung Stensland som är vice ordförande i Stortingets hälsokommitté förtydliga när han pratar med VG.

Foto: Flickr

 

Tycker du att Sverige också borde ta efter och behandla de som missbrukar istället för att straffa dem? Dela gärna isåfall.