Klart: Två nya namn in i almanackan.

2018 kommer två nya namn in i den svenska almanackan. Namnlängdskommitén har beslutat att göra två ändringar i namnlängden som träder i kraft om två år. Och ett av valen är ett namn som de allra flesta svenskar har en särskild relation till.

De två nya tillskotten som kommer att få fira sina namnsdagar är en nordisk gudinna och en klassisk filmkaraktär.

Från och med 2018 kommer Saga att ha namnsdag tillsammans med Siv den 8 mars, och Ronja den 14 september vid sidan av med Ida.

Ronja är ett svenskt kvinnonamn som blev populärt i Sverige och andra länder i slutet av 1900-talet via Astrid Lindgrens populära berättelse om Ronja Rövardotter. Idén till namnet (och många andra namn i boken) fick Lindgren från en bilatlas, enligt Wikipedia. Namnet Ronja härstämmar från sjön ”Juronjaure” i Lappland.

Saga är enligt Wikipedia ett kvinnonamn med fornnordiskt ursprung, som betyder ”sierska”, ”hon som ser”. Saga var namnet på en asynja i den fornnordiska mytologin. I en berättelse dricker hon och Oden ur ett gyllene kärl i hennes boning Sökkvabäck.

– När vi väljer namn tänker vi att de dels ska finnas i samhället och dels ska passa med namn i almanackan, antingen kulturellt eller språkligt. Och Ronja hamnade med Ida eftersom båda blivit kända genom Astrid Lindgrens böcker. Saga hör ihop med Siv då båda är namn på gudinnor i nordisk mytologi, säger Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie på Institutet för spåk och folkminnen och representant i namnlängdskommittén, enligt Aftonbladet.

Dela gärna vidare om du känner någon som heter Ronja eller Saga, så att de får se denna glada nyhet 🙂