Klasskamraten gick hungrig i skolan – då samlade 8-åringen ihop till 295 luncher

I Sverige har vi förmånen att eleverna alltid får gratis lunch i skolan – men likadant ser det inte ut överallt. Enligt sajten skolmatsverige.se är faktiskt Sverige, Finland och Estland de enda länderna i hela världen som erbjuder samtliga elever gratis skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst.

Ett av länderna där det ser annorlunda ut är i USA, där familjerna ofta får betala för barnens skolmat. Om eleverna inte har med sig tillräckligt med pengar för att köpa lunch blir det med andra ord problematiskt – men som tur är finns det vänliga medmänniskor runt om i världen som är redo att sträcka ut en hand.

Som 8-årige Cayden Taipalus, till exempel.

8-årige Cayden går på Challenger Elementary School i den amerikanska staden Howell. En dag stod han och väntade i kön till skolmatsalen – när han såg att en skolkamrat inte kunde få varm mat eftersom han saknade pengar på sitt lunchkonto.

Bildkälla: Youtube

Skolkamraten fick istället nöja sig med en smörgås för att mätta magen – något som gjorde 8-årige Cayden ledsen.

– Så jag gick hem och frågade min mamma vad jag kunde göra för att hjälpa dem, säger Cayden till WXYZ-TV.

Bildkälla: Youtube

Tillsammans fick de en idé: att starta en insamling. Cayden började snart gå runt i kvarteren för att samla flaskor och burkar – och han bad också om donationer från släkt och vänner så att skolkamraternas lunchkonton kunde fyllas på.

Bildkälla: Youtube

Efter bara två veckor hade Cayden samlat ihop till hela 295 luncher med varm mat – något som inte bara hjälpte eleverna på hans egen skola, utan också i hela skoldistriktet!

– Jag är så stolt över min son. Han är bara åtta år gammal, och att förstå begreppet runt detta är bara fantastiskt i mina ögon. Han har ett hjärta av guld, säger Caydens mamma Amber till ABC News.

Bildkälla: Youtube

För Cayden var det en självklarhet att hjälpa sina skolkamrater.

– En liten sak kan utvecklas till något stort, säger han till WXYZ-TV.

Här kan du se ett videoklipp om händelsen:

Jag blir helt tårögd – vilket stort hjärta han har. Dela gärna vidare för att hylla 8-åringens fina initiativ!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna