Kommunen ville inte betala vården för hjärnskadade Nicole. Men på Facebook visar nu tiotusentals sitt stöd för 20-åringen.

Nicole Pike, 20, blev svårt hjärnskadad efter en bilolycka. Hon kan varken kommunicera eller styra sin egen kropp och behöver hjälp med allt. Men kommunen där hon bor vägrar bekosta hjälpmedel för hennes aktiviteter. Nu har hennes vän startat en insamling på Facebook som gett resultat.

Det var i september förra året som Nicole Pike, 20, var inblandad i en svår bilolycka. Hon är sedan olyckan svårt hjärnskadad och är beroende av hjälp från sin omgivning. När hon skrevs ut från Orups sjukhus i mars var det mycket som fortfarande var olöst, rent praktiskt. Helsingborgs kommun har nekat Nicole det mesta som föräldrarna begärt för bostadsanpassningen och familjen själva fick stå för ombyggnaden av duschrummet. Nicole nekades även hjälpmedel för att komma ned i poolen i familjens trädgård.

Ett av Nicoles stora intressen är ridningen. Familjen har alltid haft nära till hästar och Nicole fick islandshästen Ofelia som en present av sin syster efter olyckan. Men hon har inte fått möjlighet att ta sig upp i sadeln. För att kunna göra det behöver Nicole hjälpmedel i form av en ramp, en lift och en handikappanpassad sele. Enligt föräldrarna kan ridningen vara betydelsefull för Nicoles rehabilitering. Men kommunen vill inte ställa upp med pengar, enligt Aftonbladet.

nicole2

Men som tur är finns det andra med stort hjärta. I maj startade en bekant till familjen en insamling på Facebook under namnet ”Stöd Nicole Pikes rehabilitering”.

– Jag satt och läste Aftonbladet om Nicole – som så många andra – och blev bestört över hur det gått till med kommunen och vad Nicole inte fått hjälp med. Då blev jag så arg och tänkte att jag måste göra någonting, säger Karin Fredriksson, 58, som startade Facebook-sidan, till Aftonbladet.

Responsen har varit över förväntan, enligt mamman Ann Pike.
– Sedan började det klicka in pengar – olika summor. I dag har 4 800 gillat sidan och 100 000 har läst den i olika länder. Det är verkligen fantastiskt, säger Ann.

Den här veckan fick Nicole prova ut hjälpmedel för att kunna rida och hon har för första gången efter olyckan fått sitta på en häst, med stöd av två personer.

Skärmavbild 2015-05-28 kl. 15.59.00

Jag blir så glad när jag ser vilken medmänsklighet och värme det finns där ute! All heder till de som skänkte pengar och till Karin som startade insamlingen. Sprid gärna detta vidare om du tycker att vi behöver fler hjältar som dem!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna