Kornelia, 12, nekas sin rullstol i klassrummet – får sitta i kapprummet: ”Hjulen smutsar ner”

Tolvåriga Kornelia Pettersson från Ronneby har vid flera tillfällen nekats att komma in med sin rullstol i klassrummet. Anledningen är att hjulen på rullstolen “drar in smuts” utifrån när det är dåligt väder, vilket Sydöstran var först med att rapportera om. 

 – Deras policy är att barnen inte får ha på sig skor inomhus och jämför Kornelias rullstol med vanliga ytterskor, säger mamma Kristin Pettersson till Expressen.

Kornelia Pettersson, 12, har en cp-skada och tar sig fram med hjälp av en rullstol. Hon går i en skola i Ronneby, där hon flera gånger under våren nekats ta med sig rullstolen in i klassrummet då det varit blött väder ute.

Enligt hennes familj är motiveringen att hjulen på rullstolen drar med sig smuts. 

Får sitta i kapprummet

När Kornelias föräldrar fick veta att deras dotter flera gånger blivit hänvisad till kapprummet satte de ner foten. De menar att handlingen är en kränkning mot tolvåriga Kornelia. 

– Deras ”lösning” har varit att Kornelia får komma in i skolbyggnaden fram till kapprummet. I kapprummet flyttas hon över till en arbetsstol. Den har inga hjul så när hon har flyttats över i den är hon beroende av att en personal kör in henne i klassrummet, säger Kornelias mamma, Kristin Pettersson till Expressen

För Expressen berättar Kristin Pettersson att Kornelia inte själv fått vara med och bestämma eller påverka sin situation. Istället har hon blivit tillsagd att hon inte kan rulla i med sin rullstol i klassrummet de dagar då det varit smutsigt ute. Därefter har personal flyttat över henne, vilket Kornelias klasskompis Moa vittnat om. 

OBS: Genrebild. Foto: Shutterstock

Vill inte kommentera

Efter att familjen skickat in en anmälan gällande skolans sätt att hantera Kornelias behov kallades flickan till ett möte med personal i februari i år.

Kornelias mamma Kristin blev ombedd att inte delta i mötet, för att inte kunna påverka svaren på frågorna. Kristin satt ändå med och höll Kornelia i handen när hon svarade. 

Efteråt berättar Kristin att Kornelia tyckt att mötet var obehagligt. Några månader snare, i maj, blev Kornelia än en gång förpassad till kapprummet. 

är Expressen kontaktar Ronneby kommuns förvaltningschef Tobias Ekblad för en kommentar säger han: 

– I detta fall när det är ett barn som är i behov av rullstol är det viktigt att vi kollar på hur skolan ska vara tillgängligt för barnet så att denne får en bra skolgång. Jag är övertygad om att vi landar i något om alla vuxna anstränger sig, säger Tobias Ekblad till Expressen.

Expressen har sökt skolans rektor som inte vill kommentera enskilda fall. 

Rullstolsburna Maria Johansson nekades köpa vin på restaurang i Stockholm – trots att hon var nykter. Nu får restaurangen betala tusentals kronor i böter. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Monday, June 21, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required