Krutgubben Carl är Sveriges äldsta man – i dag skickar vi stort grattis på 109-årsdagen

Han spelade golf tills han var 104 och körde bil en bra bit efter att ha fyllt 100.

Carl Mattsson är en krutgubbe utöver det vanliga – och i dag firar Sveriges äldsta man sin 109:e födelsedag.

Ja, när vi i dag vänder blad i almanackan och konstaterar att det blivit den 7 mars 2017 så är det också 109 år sedan Carl Mattsson kom till världen på Tjörn i Västra Götalands län.

Sedan dess har han hunnit vara både symaskinsförsäljare, möbelsnickare, specialdesigner och verkmästare – och visst sitter minnena kvar från den långa livsresa den nyblivna 109-åringen har gjort.

– Det är lite konstigt, för alla som kommer upp i den här åldern blir lite darriga – men jag är skarp och hänger med. Jag har fortfarande lätt för att minnas, och om jag skulle skriva min levnadshistoria så skulle jag kunna skriva den från början till slut. De tjötar på mig här att jag ska göra det, men jag är för lat, säger Carl Mattsson till Strömstads Tidning.

I dag fyller Carl alltså 109 år – och trots att han är Sveriges äldsta man är han fortfarande lika pigg och sprallig, menar Ann-Christine Carlsson som arbetar på boendet i Strömstad där Carl numera bor.

– Han läser tidningen varje dag. Och han spelade golf till han var 104 år, och körde bil till han var lite över 100. En riktigt krutgubbe det här, han är helt klar och redig, säger Ann-Christine Carlsson till Aftonbladet.

Så vad är då hemligheten? Tja, förutom ett aktivt liv med massor av idrott så kanske den positiva inställningen till livet kan vara en faktor.

– Han är alltid glad. Det är hans glada humör som gjort honom så gammal, brukar han säga. Man ska inte prata sjukdomar menar han, säger Ann-Christine Carlsson till Aftonbladet.

Dela gärna vidare om du också vill gratulera Carl på 109-årsdagen!