Krutgumman Emma är världens sista levande människa född på 1800-talet.

Året är 1899. Sverige inför sin första offentliga lekplats, det tas patent på den banbrytande uppfinningen gem – och i Italien föds en liten bebis vid namn Emma Morano. 116 år senare har hon levt genom två världskrig, mängder av teknologiska framsteg – och är den enda människan i livet som föddes på 1800-talet.

Det var i förra veckan som den då äldsta människan i världen, Susannah Mushatt Jones, avled. Kvar stod 116-årige krutgumman Emma Morano, född 29 november 1899, som den enda levande människan född på 1800-talet.

– Hon sa ”herre min skapare, jag är gammal som gatan”. Men hon var väldigt glad, säger den 72-årige släktingen Rosi Santoni till The Telegraph på tal om då Emma Morano fick höra att hon är äldst i världen.

Bedriften har två stora hemligheter. 1938 skiljde sig Emma Morano från sin dåvarande man, och hon förblev sedan singel för resten av sitt liv. Samtidigt äter hon två råa ägg dagligen, totalt har det blivit över 70 000 – och knepen för att leva länge är därmed, enligt 116-åringens egen utsago, att inte ha några karlar samt att äta massor av ägg.

Det verkar ju uppenbarligen ha fungerat – och faktum är att Emma Morano fortfarande är pigg och klarar av att bo ensam hemma.

– Med tanke på hennes ålder är hon i ganska bra hälsa. Men hon tycker att det är jobbigt att gå och hon tar en tupplur varje dag, säger Rosi Santoni till The Telegraph.

Att leva till en ålder på 116 år är det verkligen inte vem som helst som klarar av. Dela gärna vidare om du tycker att fler ska läsa om krutgumman Emma Morano!