Kundens makalösa replik till den hånfulla frisörskan är helt klockren.

Skrattar bäst som skrattar sist finns det ett gammalt ordspråk som heter och det stämmer in alldeles perfekt på den här berättelsen. Den handlar om en kvinna som ska åka på semester till den italienska huvudstaden Rom med sin make. Men när hon berättar det för sin frisörska får hon bara otrevliga och avundsjuka kommentarer tillbaka. Jag vet inte om det verkligen har hänt på riktigt, men jag hoppas nästan det, för den här frisörskan fick sig sannerligen en läxa hon sent ska glömma. Att vara missunnsam mot sina medmänniskor är något vi aldrig ska vara, i stället borde vi vara positiva och uppmuntrande när någon berättar något glatt.

En kvinna var hos sin frisörska för att få håret stylat inför en resa hon skulle göra med sin make till Rom.

”Rom? Hur kan någon vilja åka dit? Det är trångt och smutsigt. Du är galen som åker till Rom! Hur ska ni ta er dit då?” frågade frisörskan hånfullt.

”Vi ska åka med SAS, vi fick ett väldigt bra pris.” svarade kvinnan.

”SAS?!” skrek frisörskan. ”Det är ett hemskt flygbolag! Planen är gamla, ombordpersonalen är otrevlig och ful och dom är alltid sena. Var i Rom ska ni bo då?”

”Vi ska bo på ett litet exklusivt ställe alldeles vid floden Tibern.”

”Sluta, bara sluta. Jag vet vilket ställe du menar. Alla som åker dit tror att det ska vara något extra och att det ska vara underbart, men det är verkligen ett råttbo.”

”Vi ska åka till Vatikanstaten också och kanske får vi chansen att se påven.” fortsatte kvinnan.

”Snälla rara…” skrattade frisörskan. ”Du och en miljon andra människor kommer att trängas för att försöka se honom. Men han kommer att se ut som en liten myra på det där avståndet. Lycka till på den här hemska resan, du kommer sannerligen att behöva det” skrockade frisörskan.

En månad senare kom kvinnan tillbaka för att få håret fixat igen. Frisörskan frågade då med triumferande ton hur resan till Rom hade varit.

”Den var helt underbar”, förklarade kvinnan, ”planet kom i tid och vi fick chansen att flyga med ett av SAS alldeles nya flygplan. Det var visserligen överbokat, men det ledde till att de flyttade upp oss till första klass i stället. Och betjäningen var helt otrolig!”

”Hotellet var perfekt också. De hade precis genomför en 50-miljonersrenovering och det strålade verkligen som en juvel. Hotellet har nyligen utsetts till stadens finaste. Även dom var dock överbokade så vi fick bo i en av sviterna utan extra kostnad!”

”Bah”, muttrade frisörskan. ”Det låter ju bra, men jag antar att du inte fick träffa påven.”

”Jo, vi hade faktiskt en otrolig tur. När vi kom till Vatikanstaten knackade en av vakterna ur Schweizergardet mig på axeln och förklarade att påven alltid ville träffa några av besökarna. Vi fick sedan kliva in i hans privata rum för att vänta på att påven skulle komma och hälsa på oss. Fem minuter senare klev påven in i rummet, tog mig i hand och sa även några ord till mig…”

”Jaså? Vad sa han då?” undrade frisörskan.

Han sa: ”Vad trevligt att du ville hälsa på, men vem har förstört din frisyr?”

En bra påminnelse om att aldrig vara hånfull mot någon. Den här frisörskan fick verkligen äta upp sina ord snabbare än hon kanske hade anat…

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.