Kungen berättar om kärleken till barnbarnen.

Den svenska kungafamiljen har haft stor bebisyra de senaste åren. I takt med att kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har träffat sina livs kärlekar så har också nya prinsar och prinsessor kommit till världen. Kung Carl XVI Gustaf har mellan 2012 och 2016 blivit farfar eller morfar fem gånger om – och i en intervju med Sveriges Radio berättar han nu om glädjen över de små charmtrollen prinsessan Estelle, prinsessan Leonore, prins Nicolas, prins Oscar och prins Alexander, samt hur det är att få se barnbarnen växa upp.

Intervju gjordes inför kungens kommande 70-årsdag och där konstaterar kungen att det har hänt ganska mycket i privatlivet på slutet.

– Jo, men en familj med tre aktiva ungdomar, nu är alla gifta och snart har alla barn också (intervjun gjordes innan prinsessan Sofia fött prinsparets son) och det förändrar ju livet väldigt, säger kung Carl XVI Gustaf till Sveriges Radio.

Kungen själv växte upp på Haga och när han nu ser prinsessan Estelle leka i samma lekstuga så väcks gamla minnen till liv.

– Jag flyttade ifrån Haga när jag var fyra år. Men vi hade möjligheten att utnyttja parken och huset. Slottet fanns, men vi använde det inte slottet. Vi var mest ute i parken och trädgården och lekte, när jag var liten och på så sätt var jag tillbaka under hela min ungdomstid, säger kungen till Sveriges Radio.

Bildkälla: kungahuset.se

kungenbarnbarn2

– Det känns ju fantastiskt trevligt nu att kunna se kronprinsessan och hennes familj växa upp där nu i samma situation som jag var, i samma ålder, fyra år. Det känns rätt på något sätt, säger kung Carl XVI Gustaf till Sveriges Radio.

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.