Kvinnan arbetade som sjuksköterska på Karolinska i 4 år – utan sjuksköterskelegitimation

Lagen kräver att den som arbetar som sjuksköterska måste ha sjuksköterskelegitimation. Därför blev det stora skandaler när det upptäcktes att en anställd på Karolinska sjukhuset i Solna arbetat över fyra år utan legitimation. 
– Det är oerhört allvarligt. Det värsta är att ledningen försökt mörka vad som hänt, säger en tidigare kollega.

Sjuksköterskeyrket skyddas av lagen och får endast utföras av den som är legitimerad. Därför måste alla arbetsgivare göra kontroller mot Socialstyrelsens register innan de anställer en sjuksköterska. Men någonstans i rekryteringen av en sjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Solna har det gått snett. I samband med en kontroll nyligen uppmärksammades det att en anställd som arbetat på barnakuten i flera år saknar sjuksköterskelegitimation, det berättar Aftonbladet

Kvinnan anställdes under våren 2012 och arbetade på akuten fram till oktober 2016. När det vid en kontroll avslöjades att kvinnan saknade legitimation blev hon genast av med jobbet. Men för Aftonbladet berättar en tidigare kollega till kvinnan att ledningen försökt mörka vad som hänt. 
– Chefen som anställde henne har hela tiden känt till att hon saknade legitimation. Det är oerhört allvarligt att utge sig för att vara legitimerad, ge läkemedel till barn och lyfta en lön man inte har rätt till, säger personen till Aftonbladet

Karolinskas HR-direktör Anna-Karin Samuelsson menar att detta inte stämmer, då hon i ett mail till Aftonbladet skriver att ledningen skulle känt till detta.
”Man agerade direkt och avslutade hennes sjukskötersketjänst när man upptäckte detta i samband med en kontroll av samtliga anställda. Däremot är vi alltid försiktiga i frågor som denna tills vi har fakta på bordet, framförallt av respekt för medarbetaren”, skriver hon i mailet. 

Kvinnan har arbetat på Karolinska sjukhuset i Solna i dyrgt fyra och ett halvt år utan sjuksköterskelegitimation. Nu har fallet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, och en polisanmälan om osant intygande hart gjorts. 

Det är viktigt att vi kan lita på att rekryteringen inom vården fungerar så att vi kan känna oss trygga. Dela gärna för att uppmärksamma ämnet så att kontrollerna skärps.