Kvinnan hade bara skrapat fram ett litet kikhål – då rök körkortet direkt

De flesta som har körkort har någon gång varit med om stressen som infinner sig när man har bråttom och bilrutan är täckt av is. Jag kan själv erkänna att jag inte skrapat rutan ut i kanterna varje gång jag varit på språng, men efter att ha läst detta så kommer jag att börja göra det. 

En 36-årig kvinna från Agder hade oturen att bli stannad av polis när hon inte skrapat framrutan ordentligt. Straffet? Hon blev ifråntagen sitt körkort. 

När en 36-årig kvinna från norska Agder blev stannad i en trafikkontroll upplevde polisen att hon inte skrapat framrutan ordentligt. Enligt den norska polisen hade kvinnan endast skrapat fram ett kikhål, vilket inte anses som tillräckligt och därför är straffbart.

En tumregel är att det område på framrutan som nås av vindrutetorkarna ska vara fritt från snö, is och imma, likaså främre sidorutorna. Är titthålet mindre än ett A4-ark så blir man av med körkortet, det skriver Auto Motor Sport

Även i Sverige är det straffbart att köra med för dåligt skrapade rutor. Slarvar du med att skrapa rutorna eller att borsta bort snö från taket kan du åtalas för vårdslöshet i trafiken och bli fråntagen ditt körkort. 

Den 36-åriga norskan blev anmäld och hennes körkort omhändertogs av polis.

Alla känner vi någon som slarvar i vintertrafiken. Dela gärna för att uppmana andra att skrapa rutorna ordentligt.