Kvinnans ord om barnfetma är något som hela världen behöver läsa.

Den här berättelsen handlar om ett ämne som jag verkligen tycker är viktigt. Det är en kvinna som berättar om en väninna som har en liten tjej som är överviktig och på grund av detta tvingas den lilla flickan utstå alla möjliga elaka kommentarer från omvärlden. Och det här är verkligen riktigt hemskt. Ingen ska behöva känna sig mindre värd bara på grund av hur han eller hon ser ut. Den här kvinnan skriver därför en lång text som vänder sig till oss alla och innehåller flera viktiga poänger som dagens samhälle sannerligen kan behöva ta till sig. I en värld som blir allt ytligare är det viktigt att alltid komma ihåg att vi alla är människor – oavsett om vi är tjocka, smala, gamla, unga eller något annat och det vi säger till våra medmänniskor kan påverka dem för resten av deras liv. Jag skriver under på varje ord i den här texten.

Idag hade jag ett långt samtal med en väninna om hennes lilla dotter. Dottern är överviktig och inte bara barnen i skolan retade henne för detta, även läkarna och lärarna ger henne elaka kommentarer. Det här gör mig så ledsen att jag inte ens hittar ord för att uttrycka mig. Jag vet att det finns hälsorisken med att vara överviktig. Jag förstår att barnfetma är ett stort problem. Jag förstår allt det.

Men det förändrar inte det faktum att det någonstans där ute finns en liten flicka som tvingas må dåligt över sin kropp, och det är fel. Men vad som är ännu värre med att vara en kvinna i den här kulturen är att hennes kropp är inte bara hennes kropp, det är hela hennes person.

Läkarna säger: du måste röra på dig mer, du måste äta mindre, du är en smart tjej, det här är enkel matte.

Vad den lilla flickan hör: du är lat, du är inte tillräckligt smart för att lyckas få din kropp att bli som den ska vara, det är något fel på din kropp.

Vad barnen säger: usch vad tjock du är.

Vad den lilla flickan hör: vi gillar inte dig, att vara omtyckt är inget för dig, bara för andra.

Vad lärarna säger: du behöver inte en till bit med godis.

Vad den lilla flickan hör: Du får inte njuta av något du tycker om, att njuta av godsaker är för andra, inte för dig.

Och vad kommer att det här att åstadkomma? Jag ska berätta för dig vad som kan hända för jag vet: år av jojo-bantning, rubbad syn på ätande, störd syn på din kropp och ja, troligen en skadad ämnesomsättning där hennes kropp håller tag i varenda kalori. En ständig cykel av att tillåta och att förbjuda dig att äta. En besatthet av mat, lår, celluliter, valkar, kurvor, fett och så vidare. Osäkerhet. Ett slöseri av tid, pengar, energi och glädje.

Vad det inte kommer att åstadkomma: få henne att bli smal, få henne att passa in i standard som genomsyrar ett helt samhälle och som är fullständigt vidrigt.

”Jag vill inte att hon ska må dåligt. Vad ska jag göra?” frågade min vän.

Ta med henne utomhus. Odla saker i trädgården tillsammans. Lek i snön. Lek jaga. Skaffa en pulka och en kälke och en gunga och en studsmatta. Köp en fin cykel till henne. Lär henne att spela instrument och att dansa som en galning. Skaffa konstnärsmaterial så att hon kan måla och visa henne tavlor föreställande alla möjliga kroppar som konstnärer målat genom åren. Ge henne god mat, men prata med henne medan hon äter. Prata om saker som inte handlar om mat. Läs underbara böcker. Lär henne att sy eller sjunka eller att göra ballongdjur. Gå ut igen. Berätta för henne att hon är vacker, men berätta också att hon är snäll och generös och hysteriskt rolig och att hon ligger överst på din lista över favoritpersoner. Prata om vad som helst förutom kroppar. Stäng av tv:n. Hoppa i poolen men prata inte om hur mycket det skvätter när du hoppar i eller hur stora dina lår ser ut i baddräkten.

Säg till henne att de personer som kritiserar hennes kropp har problem med sina egna kroppar, eller ännu värre – med sina hjärtan och hjärnor. Om hon behöver en storlek större, köp då en storlek större men håll tyst om det.

Älska henne för precis den hon är. Acceptera henne för den hon är. Visa hur mycket du älskar henne. Fyll henne med kärlek och att älska sig själv så hon inte tror att hon måste få kärlek från kakor, bullar eller pizzor.

Älska henne för precis den hon är. Acceptera henne precis som hon är. Och låt henne veta det.

Dela gärna det här vidare till alla föräldrar där ute så att barn slipper känna sig mindre värda bara på grund av hur de ser ut.