Läkaren uppmanar alla föräldrar att sluta ge sina barn läsk efter 3-årings allvarliga kariesinfektion.

Det är ingen hemlighet att stora mängder socker i den mat och dryck vi äter är dåligt för vår hälsa. Allt socker vi får i oss ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och leder till övervikt och fetma. Med anledning av detta har det flera gånger diskuteras om det inte vore bra att införa en så kallad sockerskatt för att få bukt med problemen. Men övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar är inte den är inte den enda faran med att få i sig stora mängder socker. Våra barns tänder tar även de stor skada av sockret. Och efter ett synnerligen allvarligt fall med en 3-årig pojke i Nya Zeeland har nu en läkare en viktig uppmaning till alla föräldrar.

I mars i år tvingades en 3-årig pojke i Nya Zeeland genomgå en allvarlig operation i sin mun. Läkaren tvingades nämligen dra ut inte mindre än 11 tänder ur pojkens mun på grund av hans stora intag av socker.

Pojken hade druckit stora mängder läsk och doktor Robert Beaglehole hade inget annat val än att dra ut pojkens tänder som var kraftigt angripna av karies. På ett år har doktor Beaglehole dragit ut inte mindre än 60 tänder på olika barn som drabbats av liknande problem och fallen blir bara fler och fler.

I delar av USA har problemet med barn som får alldeles för stora mängder läsk av sina föräldrar till och med fått ett namn döpt efter en populär läskedryck. Fenomenet där barn som dricker för mycket läsk och får svåra problem med karies kallas för ”Mountain Dew-mun”.

Med anledning av detta uppmanar nu flera tandläkare föräldrar att se till att barnen borsta sina tänder varje dag, använder tandtråd och ser till att få sina tänder kontrollerade hos en tandläkare regelbundet. Doktor Robert Beaglehole går så långt att han föreslår att föräldrar helt skippar läsken och i stället ger sina barn vatten och mjölk att dricka.

Tillgången till läsk och godis på skolor och andra offentliga platser är ett stort problem i synnerhet för våra barn. Just barnens mjölktänder är nämligen extra känsliga för karies och en infektion kan leda till svåra problem.

Såhär skriver Vårdguiden om karies och mjölktänder:

”Mjölktänderna är extra känsliga för karies eftersom de är tunnare än de permanenta tänderna. Trots att barnet kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att man sköter om dem. Om en kariesinfektion får fortgå kan den sprida sig till käkbenet. Då kan barnet få värk och ibland feber. Anlagen till de permanenta tänderna skadas i sällsynta fall. ”

På 1177.se kan du läsa mer om hur du kan förebygga karies och se till att ditt barn slipper drabbas.

Du kanske redan känner till den här viktiga informationen men kom ihåg att de som precis blivit föräldrar kanske inte känner till den så hjälp gärna till att dela det här vidare så att inga fler barn behöver drabbas av allvarliga kariesinfektioner!

På Newsner Familj vill vi gärna hjälpa till att sprida livsviktiga varningar, klicka gärna i gilla för att få fler varningar i framtiden.