Läkarna sa att hon var ett hopplöst fall, men då sker ett mirakel. Hur hon ser ut i dag? Otroligt.

Den 9-åriga flickan Zubaida Hasan levde sitt vanliga liv i en liten by i Afghanistan. Men en dag år 2001 förändrades allt. När Zubaida skulle tända en eld i en gasspis small plötsligt en fruktansvärd explosion av – och hennes kropp fattade eld. Skadorna var förödande. Huden i ansiktet smälte in i bröstet och en arm fastnade mot flickans överkropp. Hos den lokala läkaren fick Zubaidas pappa höra att det var ett hopplöst fall och att hon inte skulle överleva. Men pappan vägrade ge upp och låta sin dotter dö – och det som hände sedan är ett mirakel.  

Så här såg Zubaida ut efter den hemska olyckan. Läkarna sa att det inte fanns något att göra och pappan fick rådet att ta hem flickan och låta henne somna in och dö.

zubaida1
Bildkälla: Twitter

Men pappan, som vägrade ge upp, bestämde sig för att ta en sista chans. Han tog med sig Zubaida till en amerikansk militärbas i Afghanistans huvudstad Kabul, trots att de vanligtvis inte tog sig an civila problem. Men de såg hur mycket flickan led och gjorde ett undantag för att hjälpa henne.

Zubaida fick resa med tillbaka till USA, där hon fick träffa plastikkirurgen Peter Grossman som var expert på brännskador.

zubaida2
Bildkälla: Youtube

Zubaida fick göra flera operationer som krävde hudtransplantationer från andra delar av kroppen.

zubaida3
Bildkälla: Youtube

Hon visade stor styrka och vilja trots sin unga ålder. Plastikkirurgen var imponerad av Zubaida och de blev goda vänner. Hon blev välkomnad till Dr. Grossman och hans frus hem, där de hjälpte henne igenom den tuffa tiden.

zubaida4
Bildkälla: Youtube

På 12 veckor lärde hon sig engelska och i den lokala skolan i USA fick hon massor av nya kompisar.

zubaida5
Bildkälla: Youtube

Tack vare läkarnas hårda arbete och Zubaidas styrka var hon återställd efter ett år av operationer – och hon kunde återigen sjunga, spela gitarr och dansa. Det var en andra chans i livet, trots att läkarna först hade trott att Zubaida var ett hopplöst fall. Förvandlingen är makalös!

zubaida6
Bildkälla: Twitter

Här kan du se ett videoklipp där Zubaida gästar tv-programmet Oprah Winfrey Show:

Vilket mirakel och vilket otroligt arbete av alla de människor som hjälpte Zubaida att kunna le igen. Dela gärna vidare så dina vänner också kan läsa den rörande historien!