Lärarinnans kontring när VD:n försöker läxa upp henne är helt klockren.

Den här historien skulle kunna vara hämtad från verkligheten, men jag tror att den är påhittad för att lära oss alla någonting. Och det lyckas den verkligen med, jag håller i alla fall med den här kvinnan om varenda ord. Det är en framgångsrik VD som vid en middag försöker sätta en lärarinna på plats genom att påpeka att lärare inte tjänar så mycket pengar och att de därför inte är några bra förebilder för barn. Han menar att exempelvis en VD, som ju tjänar betydligt mer, är en mycket bättre förebild. Men det skulle han aldrig ha sagt, för den här lärarinnan har verkligen svar på tal.

Ett antal vänner satt samlade runt middagsbordet och diskuterade livet. En av gästerna, som jobbade som VD, bestämde sig för att förklara vad han ansåg vara problemet med utbildning. Han argumenterade: ”Vad kan ett barn lära sig av någon som bestämt sig för att det bästa de kunde göra med sitt liv var att bli lärare?”

För att förstärka sin poäng vände han sig mot en av de andra gästerna och sa: ”Christina, du är ju lärare. Var uppriktig nu, vad tjänar du egentligen?”

Lärarinnan Christina, som hade ett rykte om sig att vara ärlig och uppriktig svarade då: ”Vill du veta vad jag tjänar?”

Hon tog en konstpaus och började sedan förklara:

”Tja, jag får barnen att studera hårdare än vad de någonsin trodde att de kunde. Jag kan få ett godkänt betyg att kännas som en guldmedalj. Jag får barnen att sitta och lyssna uppmärksamt i 40 minuter under lektionen när deras föräldrar inte ens kan få dem att sitta still i 5 minuter utan att få leka med en iPod, ett tv-spel eller se på film. Vill du verkligen veta vad jag tjänar?”

Och tog en ny paus och tittade på alla gäster som satt runt bordet.

”Jag får barnen att fundera. Jag får dem att ifrågasätta saker. Jag lär barnen att be om ursäkt och verkligen mena det. Jag får barnen att respektera andra och lär dem att ta ansvar för sina handlingar.

Jag lär dem hur man skriver och sedan får jag dem att skriva. Allting handlar inte om tangentbordet på en dator. Jag får dem att läsa, läsa och att läsa. Jag får dem att se det roliga med matematik och lär dem att använda sina hjärnor i stället för miniräknare.

Jag får elever från andra länder att lära sig vårt språk och allt de behöver veta om vårt land men hjälper dem också att behålla sin unika kulturella identitet.

Jag ser till att mitt klassrum är en plats där alla mina elever känner sig säkra och trygga.

Slutligen får jag dem att förstå att om de använder sina unika talanger rätt, jobbar hårt och följer sina hjärtan kan de bli vad de vill i livet.”

Christina tog en ny paus, drog ett djupt andetag och fortsatte:

”Sen, när folk försöker döma mig baserat på vad jag tjänar kan jag hålla mitt huvud högt och totalt strunta i dessa människor för de är så ignoranta.

Vill du veta vad jag tjänar? Jag gör skillnad i allas liv och utbildar era barn och förbereder dem för att en dag kunna jobba som VD:s, läkare eller ingenjörer. Jag tjänar barnen.

Berätta gärna vad du tjänar, herr VD?”

Mannen tappade hakan helt och fick inte fram ett ord.

Budskapet? Lär inte era barn att bli rika. Lär dem att bli lyckliga och lär dem att värdesätta livet och inte prislappen på saker. Dela gärna det här vidare om du håller med.