Laila letade i 15 år efter sin kidnappade son. Då kom samtalet som förändrade allt. Detta visar varför vi aldrig får ge upp hoppet.

I september 1999 kom norska Laila hem från jobbet som flygvärdinna till sin lägenhet i idylliska Bergen. Till sin fasa upptäckte hon att den var tom och att hennes 3-åriga son var spårlöst försvunnen. Under 15 långa år har Lailas letat efter sonen Thor, som fördes bort av sin mexikanska pappa till hembyn i Mexiko. Hon har kontaktat myndigheter, anlitat advokater och åkt till Mexiko flera gånger för att leta rätt på sin son, men utan resultat. Historien har berört tusentals människor i vårt västra grannland och varit en lång följetong under alla dessa år. Men nyligen kom ett telefonsamtal till Laila som förändrade allt. I andra änden presenterade sig en man som 18-årige Thor Antonio.  

Thor Antonio föddes i norska Voss 1996. Men 3 år senare kidnappnades. Trots massivt dektektivarbete hittade hon aldrig Thor Antonio.
”Det som är jobbigast är när du ser barn i samma ålder som han. När jag tänker på när han skulle haft sin första skoldag och när han har födelsedag. Det är en kamp”, sa mamma Laila till TV2 våren 2003.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 10.21.41

Thor Antonio hölls hela tiden på en hemlig adress i Mexiko. Men tre år efter kidnappningen fick Laila se en video från mexikansk tv med sonen.
”Jag har funderat mycket på hur stor han har blivit”, sa en tårögd Laila. I reportaget svarar den då 6-åriga sonen sonen på vad han skulle göra om någon ville ta med honom till ett annat land. ”Då säger jag att jag måste gå på toa, sedan springer jag allt vad jag kan så att ingen kan kidnappa mig”.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 10.36.29

Haagkonventionen säger tvister kring bortförande av barn skall avgöras i barnets hemland men flera norska justitieministrar misslyckades med att hjälpa Laila. På andra sidan Atlanten växte Thor Antonio upp. Några av Laila brev nådde till slut sonen via ambassaden och släkt. På pojkens 17-årsdag skrev han sitt första mejl till sin mamma.
”Jag hoppades i det sista. Jag tatuerade in hans namn för jag ville ha honom som en del av mig. Jag visste att han fanns där och han var en del av mig”, säger hon.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 10.39.32

Och nyligen kom också ett telefonsamtal. Överraskningen av att få höra sin son för första gången på 15 år var överväldigande för Laila.
”När det plöstligt ringde så… nej, den var häftigt alltså! En vuxen man på 18 år! Det var faktiskt Thor Antonio, det var faktisk min son. Denna vuxna och stiliga man”, säger en stolt mamma.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 10.38.04

”Jag började bli nyfiken. Jag visste att jag hade en familj där. Jag hade min mamma och en hel familj där, säger Thor Antonio som nu också har åkt över till Norge för att träffa sin mamma. Det känslosamma mötet och vad som hände efter samtalet kan ses på norska TV2 på lördag kväll, men du kan redan nu se ett litet klipp här på länken.

Laila Osmo ga aldri opp håpet om å se igjen sønnen som tre år gammel ble bortført til Mexico av faren.

Posted by TV 2 Nyhetene on den 2 oktober 2015

Den här berättelsen grep i alla fall tag i mig och eftersom jag har släkt i Norge så har jag följt den här historien genom åren. Jag är så glad att mamma och son äntligen har fått träffa varandra efter alla dessa år. Ingen ska behövas slitas från sin son på detta vis, men nu hoppas jag att de får en bra relation och att denna historia kan delas så att fler inser att man aldrig får ge upp hoppet!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna