Lakanen från Jysk kan förgifta våra barn. Så ska du göra om du drabbats.

Heminredningskedjan Jysk återkallar barnlakan. Det handlar om barnlakan med Spindelmannen-motiv, där giftiga aminer hittats. Ämnet kan innebära en hälsorisk, enligt företaget.

”Produkten utgör en hälsorisk”‚ skriver det danska företaget på sin hemsida.
I lakan sålda mellan februari och maj i år har aromatiska aminer upptäckts, enligt texten. Aromatiska aminer kan vara giftiga och ha cancerframkallande egenskaper, enligt Nationalencyklopedin.
De används ofta som mellanled i färgämnesindustrin, men i det aktuella fallet har allt inte skötts på rätt sätt.

JYSK

Men föräldrar som köpt lakanen till sina barn ska inte behöva vara oroliga, enligt Jysk.
– Vi har varit i kontakt med Miljöstyrelsen och de uppger att det inte finns någon akut risk kopplad till att ha sovit i lakanen. Det ska inte vara nödvändigt att kontakta läkare, säger Jonas Schrøder, presschef på Jysk, enligt Aftonbladet.

Miljøstyrelsen i Danmark har även varit i kontakt med den svenska motsvarigheten, Kemikalieinspektionen, enligt Jonas Schrøder. Lakanen har sålts i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

De som köpt lakanen uppmanas att lämna tillbaka produkten. Du får pengarna tillbaka, eller en annan vara. De som köpt lakanen på internet ska bli kontaktade av företaget. Totalt har 498 lakan av typen som återkallats sålts.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.