Läkarens uppmaning till allergikerna: ”Räkna in dig själv i riskgruppen”

Personer över 70 och de som har underliggande sjukdomar har enligt Folkhälsomyndigheten större chans att bli svårt sjuka i Covid-19. Men då ett av symptomen på corona är andningsbesvär så cirkulerar flera frågor i sociala medier gällande pollenallergi, astma och coronasymptom.

Newsners expert Anders Södergård, ST-läkare i allmänmedicin och författare av bland annat ”Strålmannen”, reder nu ut hur man ska tänka gällande viruset, om man har pollenallergi eller sjukdomar som påverkar lungorna.

Corona och pollen

Enligt Anders Södergård är pollenallergi och astma – som ger andningsbesvär, tätt sammankopplade. Han understryker att Folkhälsomyndigheten redovisar att studier inte visar att astma ger ökad risk för corona, men att de heller inte utesluter det.

Oslo 20200226. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

”Eventuell käftsmäll av efterklokhet”

Anders Södergård rekommenderar att alla som lider av något som påverkar lungorna bör se sig själva som riskgrupp, för att undvika jobbiga besvär.

– Det gäller att skilja på ”det finns ingen evidens för att astma skulle ge allvarlig sjukdom” och på ”det finns evidens för att astma inte ger allvarlig sjukdom. – Förhoppningsvis stämmer det sistnämnda men alla som har sjukdomar som påverkar lungorna tycker jag bör se sig som en möjlig riskgrupp för att slippa få en eventuell käftsmäll av efterklokhet, säger Anders Södergård till Newsner.

Han fortsätter:

– Virusinfektioner är överlag en vanlig orsak till perioder av försämrad astma, därför är det viktigt att underhållsbehandlingen av astman är optimal, och eventuellt att doseringen behöver ökas redan vid milda förkylningssymtom.

Anders Södergård, författare och ST-läkare i allmänmedicin.
Foto: Pär-Johan Wedell, PJW Foto Kumla

I övrigt uppmanar läkaren alla att följa Folkhälsomyndighetens råd .

ST-läkaren Anders Södergård är just nu aktuell med boken ”Så mycket friskare”, som handlar om träning och kost, och hur det hänger ihop med hälsa och sjukdomar. På hemsidan Andra Sidan Södergård kan du läsa mer om Anders, hans böcker, och hans föreläsningar om sjukdom och hälsa.