Läkarna ger bebis dödsdom: väger bara 400 gram – sedan ser de foten och fattar ett avgörande beslut

Lilla Manushi var inte större än en vuxen hand när hon föddes drygt fem månader för tidigt, enligt Theepochtimes.
Ingen läkare trodde att hon skulle överleva då hon bara vägde lite mer än en chipspåse och var skör som papper.
Och hon har de minsta fötterna vi har sett.

48-åriga Seeta, en mamma från Rajasthan, Indien, var gravid i vecka 28 när hennes blodtryck nådde en farlig höjd. Ultraljudet visade att blodflödet inte nådde moderkakan.

Hon rusades in till sjukhuset Jivanta Children’s Hospital i Udanipur.

Det var på tok för tidigt att föda hennes dotter, men läkarna hade inget val än att förlösa barnet för att kunna rädda både mamman och bebisen, enligt Theepochtimes.

Mot dödsdomen och alla odds

Gynekologen Vimla Jain berättade för Deccan Herald att Manushis chanser var mot alla odds och gav henne en dödsdom.

Det måste verkligen ha varit en omskakande period i livet för de båda blivande föräldrarna.

– Bebisar som föds och väger under 500 gram har sämre chanser att överleva, sa hon.

Men barnmorskorna utförde förlossningen och blev helt stumma av förvåning. Lilla Manushi föddes fem månader för tidigt den 15 juni 2017 och vägde bara 400 gram. Hon var fruktansvärt liten men perfekt formad – bara 21 centimeter lång och mindre än hälften av vad en frisk nyfödd ska väga.

När Manushi väl var ute i den vida världen var hennes genomskinliga hud tunn som papper och hon kunde inte andas själv. En tung start i den verkliga världen.

En bebis lungor är inte färdigutvecklade förrän drygt vecka 34 i en graviditet. Men med andningshjälp och vistelse på intensiven blev starten för familjens tillfrisknande.

Bildkälla: Youtube

Bilderna får oss att häpna

Det mest häpnadsväckande var Manushis fötter som inte var större än hennes 50-åriga pappa Girirajs fingertopp. Fem tår, hälar och friska fotsulor.

Bilderna får mig att tappa andan – hon är så liten.

Bildkälla: Youtube

”När bebisen föddes var vi inte säkra på vad som kunde hända. Att rädda en bebis i den här storleken var en stor utmaning”, säger Sunil Janged, chef på neonatalavdelningen på sjukhuset, enligt El País,och fortsätter:

”Efter sju veckor lyckades Manushi få i sig mjölk, långsamt började hon att andas på egen hand och hennes hjärna och ögon började att utvecklas. Under hennes vistelse på sjukhuset fick hon flera blodtransfusioner.”

Efter bara några dagar ute i den riktiga världen började Manushi att ta emot mjölk. Enligt The Independent vägde Manushi drygt 2.4 kilo när hon var sex månader gammal och då fick familjen äntligen åka hem. Hon klarade det.

Bildkälla: Youtube

Slår ett slag för unga flickor

Manushis historia är ett mirakel för för tidigt födda barn. Hon är hela Indiens flicka.

– Vi uppskattar att familjen sätter ett nytt exempel för samhället. I Rajasthan är flickor ofta sedda som en börda. Det mest häpnadsväckande är att de ibland kastas i soptunnan direkt efter födseln eller blir lämnade på barnhem, säger doktor Ajay Gambhir, före detta president av Neonatology Forum i Indien.

Men Manushi slår ett slag för flickor i Indien och både läkarna och familjen tror att hennes historia kan hjälpa till att förbättra klimatet om att unga flickor är betydelsefulla i Indien.

Mamma Seeta och pappa Giriraj var så klart överlyckliga över Manushis överlevnad.

”Hon kämpade och kämpade mot alla odds. Och hon klarade det!”, sa Seeta.

Hur Manushi mår i dag vet vi inte, men att hon har gjort stordåd för flickor i världen redan som nyfödd är inget snack om saken. Dela gärna vidare för att skicka dina lyckönskningar till familjen!