Läkarna spärrar in dottern på psyk, 1 år senare tittar pappan på tv och inser deras stora misstag

Emily Gavigan var som vilken ung och glad 19-åring som helst. 2009 pluggade hon på universitetet, hade massa vänner och en pojkvän.

Men en dag började hennes personlighet plötsligt att förändras. Föräldrarna upptäckte att hon pratade konstigt och osammanhängande. Hon var även paranoid, ett beteende som var helt främmande för henne.

En eftermiddag försvann hon bara spårlöst. Ett dygn senare dök hon plötsligt upp utanför sina morföräldrars hus och berättade att hon hade blivt jagad av en lastbil. Nu förstod familjen att det var riktigt illa ställt med deras dotter.

Men det hade ingen aning om hur illa det var.

Emily hade kört hela vägen från Pennsylvania till New Jersey utan några pengar. När hon kom fram till morföräldrarna var hon skräckslagen och berättade att hon hade blivit jagad av en lastbil hela vägen.

Hennes morfar tittade ut genom fönstret men såg ingen lastbil. När Emilys föräldrar kom dit för att hämta dottern förstod de att det var dags att söka vård. Deras dotter var sjuk.

– Emily var som en annan person. Vi visste inte vem hon var. Vi hade gått från att ha en helt normal dotter, glad och livlig med en ljus framtid framför sig, men så plötsligt kraschade allt, berättar Emilys pappa Bill Gavigan för CNN.

© Youtube

Läkarna trodde, precis som Emilys föräldrar, att hon var psykisk sjuk. De misstänkte att det var schizofreni. Men ingen medicinering hjälpte och inga tester visade på något. Emily blev bara värre.

Nu trodde läkarna istället att det handlade om en hjärntumör. Men trots noggranna undersökningar hittade de inga tecken på att det skulle röra sig om en tumör heller. Föräldrarna blev bara mer och mer oroliga och Emily blev bara sjukare.

Till slut var det så illa att dottern inte kunde prata längre.

© Youtube

Men en dag hände något. En släkting till familjen såg ett tv-program om en journalist som hade drabbats av liknande symptom som Emily. Hon hette Susannah Cahalan.

Susannah hade en sällsynt autoimmun sjukdom som kallas anti-NMDA-receptorencefalit. Sjukdomen upptäcktes 2007 och tycks främst drabba unga kvinnor. Det som händer den drabbade är att antikroppar försöker bekämpa viktiga delar av hjärnan, vilket slår ut den kognitiva förmågan. 

Man kan förklara det som att hjärnan brinner. Och om man inte får behandling är sjukdomen en dödsdom.

© Youtube

Familjen Gavigan kontaktade genast Emilys läkare och bad dem testa dottern för anti-NMDA-receptorencefalit. Men läkarna tvekade. De trodde bara att föräldrarna var i förnekelse, och att de vägrade inse att Emily var psykisk sjuk.

Men till slut gick de med på att testa henne. Testet var positivt.

Äntligen hade de rätt diagnos. Emily fick omedelbar behandling, och flyttades till ett annat sjukhus för att behandlas av samma läkare som hade behandlat Susannah Cahalan.

Det tog ett år att få rätt diagnos, men till slut blev Emily äntligen sig själv igen.

© Facebook/Emily Gavigan

Det var ren tur att familjen råkade se tv-programmet om Susannah Cahalan. Annars hade de kanske aldrig fått rätt diagnos, och Emily hade inte överlevt. Tyvärr är de inte ensamma. Ytterligare en familj såg en dokumentär om den här ovanliga sjukdomen, och kände igen symptomen på sin 6-åriga dotter Madison.

Madison är 10 år idag, och lever tack vare att föräldrarna såg programmet och bad sin läkare testa dottern för anti-NMDA-receptorencefalit.

Belinda Lennox är forskare på University of Oxford, och hon anser att man borde testa fler personer för dessa typer av sjukdomar, skriver CNN. Efter att ha hört om alla de tre fallen ovan undrar hon hur många som inte fått rätt diagnos.

Emily var skrämmande nära att mista livet i denna ovanliga och obehagliga sjukdom. Vilken otrolig tur att de fick rätt diagnos till slut. 

Vad skönt att hon är helt frisk idag!

Här nedan kan du se en tv-intervju med både Emily och Susannah Cahalan.

Publicerad av Newsner familj