Läkarna tvångsomhändertar kvinna de tror är ”galen” – då ser pappan ett inslag på tv och gasar till psyket

Från att ha varit en helt vanlig, social och avslappnad tjej så började Emily Gavigan plötsligt visa på ett udda beteende när hon började studera på universitetet. Helt plötsligt blev hon paranoid, hon mumlade ofta, och uttryckte ständig oro över att hemska saker skulle hända hennes familj.

Emilys beteende blev värre och värre, och hennes föräldrar var förvirrade och oroliga då de inte kunde förstå vad som drabbat deras flicka.

När Emily en dag utsatte sig för extrem trafikfara för att hon trodde att hon var förföljd ville läkarna göra psyk-tester på henne, men det var efter det som pappan skulle göra en oväntad upptäckt.

 

Det var när Emily hade kört bil vårdslöst i fyra timmar för att komma till sin mormor som familjen insåg att hon behövde hjälp. Emily var nämligen helt säker på att en lastbil förföljde henne, vilket gjorde att hon kört mot rött hela vägen.

Men ingen lastbils syntes till, vilket gjorde att familjen var rädd att hon var en fara för sig själv. Emilys pappa vägrade dock tro att hans dotter helt plötsligt blivit mentalt sjuk, han stod fast vid att något hänt.

Emily togs in för undersökningar om psykiska störningar, men läkarna kunde inte hitta vad problemet var.

Pappan knäckte gåtan

En dag kom det stora chocken. Emilys föräldrar hade blivit tipsade om att se ett tv-problem, där det pratades om något som passade in på beskrivningen av Emilys beteende.

I tv-programmet berättades en historia om Susannah Cahalan, en reporter på New York Post, som under en månads tid trodde att hon själv blivit galen. Historien kändes rysande bekant med Emilys – så familjen bad läkarna göra nya tester.

Reportern hade fått en sjukdom där konsekvensen var att immunsystemet attackerade delar av hjärnan, vilket skapade fysiska skador på hjärnan.

Läkarna ville inte lyssna till familjens spekulationer efter ett tv-program – de trodde bara att familjen förnekade Emilys mentala problem.

Föräldrarna hade rätt

Till slut testade läkarna Emily för samma sjukdom – och resultaten kom tillbaka positiva. Äntligen kunde Emily få rätt diagnos.

Det tog lång tid att behandla henne – men Emily kom sakta men säkert tillbaka under det första året. Efter 12 månader kunde hon till slut återgå till sitt vanliga liv som hon hade innan sjukdomen tog över hennes sinne.

Senare var Emily med i Susannah Cahalans tv-program för att berätta att inslaget faktiskt hade räddat Emilys liv. Och det hon knappast kunnat tro var att hennes egen historia i tv räddade en ny flicka. I en helt annat del av landet hade en familj oroat sig för sin 6-åriga dotter en längre tid, som uppvisade liknande symptom som Emily och Susannah hade haft.

Nu är den flickan 10 år, och lever ett lyckligt och friskt liv tack vare att Emily delade med sig av sin historia.

 

Som förälder känner man sina barn ut och in – och om något borde läkarna lyssna mer till vad föräldrar har att säga om sina barn.

Dela den här historien med dina vänner för att sprida den här historien. Kanske räddar Emilys historia någon annan som är drabbad. Dina vänner kommer att tacka dig!