Läkarna varnar för farliga sittställningen – så vet du om ditt barn är i riskzonen

I takt med att barnen blir äldre, lär de sig en massa nya saker.

Det är fantastiskt att se ett barn utvecklas från att bara kunna krypa, till att sätta sig upp och så småningom ta sina första steg. 

Att lära sig en ny rörelse är dock ingen lätt uppgift för barnet. Det krävs mycket träning innan rörelsen blir så välkoordinerad och automatisk att barnet inte längre behöver använda hjärnan för att tänka på rörelsen.

I spädbarnsålder är det förstås svårt att hålla koll på allting som barnet lär sig, men när de börjar komma upp i åldrarna kan det vara värt att tänka på hur barnet sitter. 

Många barn börjar nämligen sitta i ”W-ställning”, men nu varnar läkare för att det kan vara farligt.

Youtube/Penfield Children

Bilden ovan visar den så kallade W-positionen.

Barnet sitter på knä, för att sedan låta fötterna gå ut mot sidorna, så att benen bildar ett W från midjan och nedåt.

Många föräldrar tänker kanske att det ser oskyldigt ut – men det kan få allvarliga konsekvener för hur barnets kropp kan komma att utvecklas. 

Enligt sjukgymnasten Magdalena Oledzka kan positionen leda till vridningar i höfter, knän och fötter – något som kan försvåra den fysiska utvecklingen. 

Youtube/Penfield Children

Och enligt läkare från Movement RX i San Francisco är det inte bara höfter, knän och fotleder som kan ta skada av sittställningen.

Det särskilda läget kan även hindra utvecklingen av hur barnet ligger på rygg, eftersom magen inte bygger upp tillräckligt med muskler.

– Om ditt barn sitter i flera olika positioner finns det inte anledning att oroa sig. Men om ditt barn endast sitter i w-positionen skulle jag prata med en barnläkare och be om att få träffa en sjukgymnast för att se om det finns någon underliggande orsak, säger sjukgymnasten Magdalena Oledzka till Fix 11 News

Youtube/Penfield Children

Lyckligtvis finns det en mängd andra sittpositioner, som barnen kan lära sig.

Läkarna föreslår i stället att uppmuntra barn som sitter ergonomoiskt rätt, med raka ben till exempel. 

Att sitta med benen i kors är också bra, enligt experterna. Viktigaste är att barnet kan rotera i alla riktningar, så att bålmusklerna utvecklas. Detta gäller särskilt de allra yngsta.

Youtube/Penfield Children

Så ser du att ditt barn ofta sitter i W-postionen, uppmuntra din dotter/son till att byta sittställning. 

Youtube/Penfield Children

Eftersom de flesta barn och föräldrar kanske inte vet hur farlig denna sittposition kan vara, så tycker jag vi hjälps åt att dela informationen vidare. 

Tillsammans kan vi förhoppningsvis göra skillnad!