Läkarnas varning – tvättlapparna ger dina barn smärtsamma utslag

Har du barn har du med stor sannolikhet tvättlappar för barn hemma. De är praktiska, enkla att bära med sig, och helt ofarliga, det är åtminstone vad vi trott fram till nu. Undersökningar visar att flera av de vanligaste tvättlapparna kan ge ditt barn svåra och smärtsamma utslag. 

Tvättlappar har länge varit småbarnsföräldrars räddare i nöden, men nu ser det ut att vara slut med det. Även om flera tidigare studier visat att tvättlappar för barn inte är helt skonsamma, har resultatet inte varit alarmerande nog, fram till nu. Ny forskning visar att föräldrar som använder tvättlappar i barnens ansikte tar en stor risk på grund av de många kemikalier de innehåller. 

baby
YouTube / 12WPRI

Enligt NBC News har flera studier visat att barn reagerat starkt på visst innehåll i tvättlappar från några av de vanligaste fabrikörerna. Bakom studierna låg Dr. Mary Wu Chang, professor i dermatologi och barnsjukdomar vid University of Conneticut School of Medicine. Hon reagerade på sex fall där varje reaktion var unik.

En 8-åring flicka vars mamma använde tvättlappar för att rengöra henne runt munnen, hade fullt med svåra utslag i ansiktet. När mamman slutade använda tvättlapparna försvann utslagen. Samma sak var det för fem andra fall, och Chang kunde genom tester konstatera att tvättlapparna var orsaken till utslagen. 

En annan dermatolog vid namn Dr. Ellen Frankel, bekräftar Changs studier. 
– Jag säger alltid åt föräldrar att inte använda tvättlappar under några som helst omständigheter. De innehåller många kemikalier och kan irritera hud som redan är irriterad av urin eller blöjor, säger Ellen Frankel till 12WPRI

De två märken som användes i den amerikanska studien var tvättlapparna Huggies och Cottonelle, och tillverkarna har bekräftat att de jobbar med nya skonsamma tvättlappar som ersättare, det berättar 12WPRI

Den farligaste kemikalien som finns i många tvättlappar heter methylisothiazolinone, därför uppmanar dermatologerna att alltid titta på innehållsförteckningen innan man använder tvättlappar på sitt barn.

Nu hjälps vi åt att dela den här varningen så att inga fler drabbas. Sprid gärna vidare till alla föräldrar du känner. 

Publicerad av Newsner familj