Larmet: Populära trenden är olaglig.

Den senaste tiden har det blivit allt vanligare med små eldrivna balansbrädor som dyker upp på såväl cykelbanor som gågator inne i stan. De populära brädorna är kända under lite olika namn som airboard, hoverboard och mini-segway. Men det få kanske känner till är att denna nya trend i själva verket är olaglig och den som kör farkosten bryter faktiskt mot lagen.

Man ser dom lite överallt, de små elektriska balansbrädorna som kommer susandes på såväl trottoarer som cykelbanor. Men den som kör runt på en liknande bräda på allmän väg, något såväl cykelbana som trottoar räknas till, bryter faktiskt mot lagen, rapporterar Testfakta.

– De här produkterna får endast köras på inhägnat område eftersom de inte är reglerade i lagen, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen till sajten.

En av orsakerna till detta är att produkten är så pass ny att lagstiftningen inte hunnit med. Men trots det menar Hans Cassepierre att det nog är tveksamt att brädan skulle godkännas för framfart på allmän väg.

– De har inget styre och inga bromsar så det kan inte vara en cykel. Och de går för snabbt för att räknas som lekfordon. Man ska aldrig säga aldrig, kanske blir de godkända i framtiden, men med tanke på hur instabila de här färdmedlen är så kan jag tycka att de inte borde finnas ute i trafiken, säger han till Testfakta.

Och skulle en förare av en likadan bräda orsaka en trafikolycka riskerar han eller hon att dömas till dagsböter och problem med försäkringen.

– Det kan få jätteallvarliga ekonomiska konsekvenser för den enskilde. Vi har ett par sådana olyckliga exempel med mopeder som sålts som elcyklar och där försäkringsbolaget vägrar betala, säger Hans Cassepierre till Testfakta.

minisegway
FOTO: Wikipedia

Det kan med andra ord vara läge att tänka till en gång extra innan man ger sig ut nästa gång. Dela gärna det här vidare om du har en kompis som brukar åka runt på en likadan bräda men inte känner till att det är olagligt!