Lars ger jobb åt funktionsnedsatta – öppnar café där anställda har Downs syndrom

En funktionsnedsättning kan innebära utmaningar och hård konkurrens i arbetslivet, men så tycker inte krögaren Lars Nyström att det ska vara. Därför öppnar han ett surfcafé där han anställer de som har någon form av funktionsnedsättning, bland annat sonen August som har Downs syndrom. 

När krögaren Lars Nyström från Malmö fick se ett videoklipp om ett föräldrapar i USA som bara anställde folk med funktionsnedsättningar på sitt café blev han inspirerad. Lars har en 17-årig son vid namn August, och eftersom att han har Downs syndrom kunde Lars relatera till det han såg i videoklippet.
– Först grät jag en skvätt sedan tänkte jag ”det där ska jag också göra”, säger han till Aftonbladet

Lars har en lång bakgrund som krögare, både utomlands och i Sverige. Och eftersom att han länge velat hjälpa August och andra med funktionsnedsättningar in i arbetslivet föll bitarna på plats när han fick höra om det speciella caféet i USA. Snart blir caféet ”Augusts No Stress Surf Café” verklighet, ett avslappnat ställe med surftema, där bara de med funktionsnedsättningar jobbar. 
– Jag vill anställa runt 10–15 personer med olika funktionsnedsättningar. Det kommer att bli en skön stämning, mycket kärlek och surftema. August är en beach-kille och jag vindsurfar så det passar bra, säger Lars till Aftonbladet

Lokalen är klar, så nu kan snart rekryteringen börja innan öppnigen i september. 

Nu får sonen August och andra med funktionshinder en fin jobbmöjlighet bland den hårda konkurrensen i arbetslivet. Vilket fantastiskt fint initiativ av Lars, dela gärna för att hylla hans idé.