Lasse stoppades av Facebook – på grund av sitt utseende

I söndags firade brännskadade Lasse Gustavsson sin 60-årsdag. En av hans vänner som inte kunde medverka på kalaset valde istället att publicera en bild på sin facebooksida för att hedra Lasse.

Men bilden togs ner av Facebook – flera gånger.

”Bilder på brännskadade ofta kategoriseras i samma kategori som sexistiska och rasistiska bilder av Facebook” berättar Björn som la upp bilden.

Björn Natthiko Lindeblad kunde inte förstå varför Facebook plötsligt hade loggat ut honom och dessutom tagit bort hans senaste uppdatering – en bild på hans kompis Lasse tillsammans med en grattishälsning.

Efter att ha lagt ut samma bild ytterligare en gång och även då fått den raderad av Facebook förstod han vad som hade hänt. Han la då ut samma bild en tredje gång tillsammans med ett tillägg om att Facebook raderat hans post. 

Flera personer skrev då att bilder på brännskadade klassas som rasistiska eller sexistiska av Facebook. 

”Facebook har tagit bort bilden utan förklaring två gånger redan. Och sedan slängt ut mig från Facebook. Först förstod jag ingenting. Sedan kontaktade flera människor med brännskador mig och förklarade att bilder på brännskadade ofta kategoriseras i samma kategori som sexistiska och rasistiska bilder av Facebook.” skriver Björn på sin facebooksida.

Den tredje grattishälsningen har fått ligga kvar och det hade på tisdagseftermiddagen delats över 10 000 gånger och fått 11 000 gillamarkeringar. 

Lasse själv är glad över att bilden på honom fått så stor uppmärksamhet.

– Det är skitbra! Jag tycker att det är en sund reaktion på ett odemokratiskt system. Det är gott att se att så många är engagerade, säger Lasse Gustavson till Expressen.  

Lasse är van vid att människor reagerar när de ser hans brännskador, men han tycker inte att det är okej att Facebook cencurerar bort människor som redan kämpar med ett handikapp.

– Jag tycker det är så himla odemokratisk. Någon har makten att censurera oss som användare. 

Lasse Gustavson var nybliven brandman, 21 år gammal, när han skadades allvarligt när han ryckte ut på ett larm i Göteborg. Ett gasmoln exploderade och han överlevde mirakulöst efter att ha legat nedsövd i två månader. Lasses kollega dog i explosionen.

Det är många år sedan nu och Lasse är van vid att människor reagerar när de ser hans utseende. Men han är bekymrad över hur andra människor som nyligen blivt brännskadade ska reagera om Facebook raderar deras bilder. I synnerhet om de lägger ut bilder för första gången.

– Det kan påverka väldigt mycket att bli censurerad för att man är annorlunda. Man tänker kanske ”vad fan har jag gjort för fel?”

Dela gärna den här artikeln om du också tycker att det är fel att Facebook cencuerar brännskadade människor.

Publicerad av Newsner familj