Leif Mannerström: Äldre förtjänar lika bra mat som mördare

Svenske stjärnkocken Leif Mannerström fortsätter sin kamp för att maten ska förbättras på Sveriges äldreboenden. Nu tar han strid för att äldre ska få minst lika bra mat som svenska fångar. Detta genom att uppmana butiker att skänka mat som ska slängas i jul.
– Kan mördare få oxfilé på Kumla, ska väl äldre kunna få ordentlig julmat, säger Mannerström.

Redan 2013 höjde stjärnkocken Leif Mannerström sin röst för att förbättra maten på Sveriges äldreboenden. Genom att uppmana svenska riksdagsledamöter att äta maten som serveras på boenden uppmärksammade han kvalitén på vad pensionärerna tvingas äta.

Inför årets jul väljer Mannerström att återuppta kampen om bättre mat för äldre. Han jämför pensionärernas mat med den som serveras i svenska fängelser, och menar att vad de serveras är ett hån.
– Hittar du på djävulstyg så får du bo bättre och du får dessutom bättre service. Människor får väl se till att de hamnar på Kumla i stället för på ett äldreboende på äldre dar. Det är förjävligt rent ut sagt att vi inte kan prioritera våra gamla på ett bättre sätt, säger Leif Mannerström till GP.

Nu uppmanar Mannerström Sveriges butiksägare att skänka mat som inte blir såld till landets äldreboenden.
– I matsvinnets Sverige finns det hur mycket julskinkor och annan fantastisk mat som helst som bara slängs efter julhelgerna när den inte blir såld. Skulle handlarna istället för att slänga maten ge bort den så skulle många fler kunna få äta riktigt gott på jul. Kan mördare få oxfilé på Kumla, så ska väl våra äldre också kunna få ordentlig julmat, säger han.

Dela gärna om du håller med Leif Mannerström om att äldrematen måste förbättras.