Lisa sätter upp dolda kameror i huset och tar hantverkare på bar gärning

Om du äger ett hus eller en bostadsrätt vet du förmodligen hur svårt det kan vara att välja vilken reparatör eller hantverkare man ska anlita när något går sönder i hemmet. Man är rädd att välja fel – eller någon som är för dyr.

Många företag är såklart ärliga, men det finns också de som har för vana att ta ut ett högt pris för ett jobb som de inte utför ordentligt.

Lisa Guerrero jobbar som journalist på Inside Edition, och hon bestämde sig för att sätta dit ett par av dessa bluffmakare med hjälp av dolda kameror.

Lisa låtsades vara husägare och kontaktade två företag som specialiserar sig på att rengöra ventilationssystem. Båda firmorna hade lockande specialerbjudanden och erbjöd sig att rengöra ventilationen för bara några hundralappar. Men Lisa misstänkte att allt egentligen var en bluff.

Innan reparatörerna kom dit undersökte några experter rören och konstaterade att de var väldigt lite damm och skulle räcka med en enkel rengöring.

Ett kamerateam satte upp dolda kameror i hela huset – även på vinden.

När den första bluffreparatören kom till huset började han med att inspektera ventilationssystemet. Men via den dolda kameran kunde tv-teamet se att han ägnade mer tid att snoka bland husägarens saker på vinden än att undersöka ventilationen.

© Youtube/Inside Edition

Efter inspektionen satte sig reparatören med Lisa och berättade att det skulle bli dyrare än de där hundralapparna som erbjudandet var på. Han berättade att han hittat väldigt mycket damm och skulle behöva göra en grundlig rengöring. Det skulle istället bli en kostnad på 700 dollar – cirka 5 700 kronor.

Men Lisa och experterna hade följt hans ”inspektion” och visste att mannen inte ens hade tittat på alla de platser han nu påstod att det fanns damm.

© Youtube/Inside Edition

Lisa valde att konfrontera honom på plats och frågade rakt ut om han försökte lura henne – efter några tafatta bortförklaringar smet reparatören ut genom dörren.

© Youtube/Inside Edition

Den andra bluffreparatören gjorde också en inspektion av ventilationen, och han krävde en ännu dyrare rengöring än den första. Men den här gången valde Lisa att låta honom genomföra arbetet för att se vad han gjorde.

© Youtube/Inside Edition

I videon här nedan kan du se hans ”arbete” i huset, samt konfrontationen med Lisa efteråt.

Det här gör mig så arg! Dels för att dessa bluffreparatörer blåser husägare på pengar, men också för att de förstör för de ärliga reparatörerna och hantverkarna som faktiskt vill göra ett bra jobb.

Tänk på att alltid kolla upp en firma innan du anlitar den, och sök efter recensioner från andra kunder på nätet. Om du misstänker att du råkat ut för en bluffmakare kan du ta in en oberoende besiktningsman för att undersöka arbetet.

Om det visar sig att reparatören eller hantverkaren inte gjort sitt jobb kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

Publicerad av Newsner