Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Livsmedelsverket larmar: Barn ska inte äta riskakor.

Efter att ha undersökt 102 risprodukter som finns tillgänglig i handeln varnar nu Livsmedelsverket för att halterna av det cancerframkallande ämnet arsenik i vissa fall för höga, rapporterar SVT Nyheter.

Efter undersökning ändrar därför Livsmedelsverket nu sina kostrekommendationer. Barn ska inte äta ris eller andra risprodukter som risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor gjorda på puffat ris mer än fyra gånger i veckan. När det gäller riskakor bör barn helt undvika dessa.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år bör inte äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Vuxna som är stora konsumenter av ris och äter det mer än sju gånger i veckan bör även de överväga att dra ner på sitt intag.

– Om man äter väldigt mycket ris så är det bra om man kan försöka minska det. Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Emma Halldin Ankarberg till SVT Nyheter.

FAKTA ARSENIK OCH RIS
Arsenik är cancerframkallande och kan efter kronisk exponering ge tumörer i hud, lunga, urinblåsa, troligen även lever, njurar och prostata. Kronisk exponering för oorganisk arsenik kan även ge upphov till många andra hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, fr a hos barn.

Under senare år har förekomst av oorganisk arsenik i ris och risprodukter, fr a barnmat, uppmärksammats. Koncentrationen av arsenik i ris varierar mycket beroende på sort, odlingsområde, odlingsmetodik, beredningsmetodik (fullkorn innehåller ofta mer arsenik än polerat ris) etc.
Källa: Karolinska Institutet

Publicerad av Newsner, gilla gärna