Lolita, 36, föddes utan livmoder – då skulle systerns förslag förändra livet för alltid

När Lolita Carlerup, 36, var 14 år gammal fick hon ett smärtsamt besked att hon var född utan livmoder. 

Barnälskare som hon var blev hon förkrossad och insåg att hon aldrig skulle kunna få bli mamma.

Men då kom hennes syster Linda med ett förslag. Om det var möjligt kunde Lolita få hennes livmoder.

Det började redan när Lolita var 14 år. En tid hade hon haft ont i äggstockarna och hennes mamma trodde det handlade om mensen. Men mensen kom aldrig och till slut fick hon göra en titthålsoperation för att se vad som stod på. Då fick hon ett dystert besked. Lolita var född utan livmoder 

– Det var hemskt,. Jag ville alltid ha barn, ha barn tidigt och många barn. När jag fick reda på att jag inte hade någon livmoder rasade min värld. Jag hade svårt att acceptera det och visste inte riktigt varför jag då fanns, berättar Lolita i TV4:s Nyhetsmorgon.

Lolita Carlerup. Bildkälla: Skärmdump/TV4

Åren gick och beskedet lämnade aldrig Lolitas tankar. Hon stängde ute sin familj från att prata om det, framför allt för att hon antog att ingen skulle förstå henne.

När hennes äldre syster, Linda Wästerlund, fick sitt första barn var även det tufft för Lolita. Trots att hon gladdes med sin syster och att få in ett barn i familjen var det fortfarande ett eget hon ville ha. 

Lotta Wästerlund. Bildkälla: Skärmdump/TV4

Men en dag kom Linda med en fråga. Kunde Lolita möjligen få hennes livmoder? 

De började söka information och hittade till slut att det gick. Lolita blev en del i ett forskningsprojekt där hon och nio andra kvinnor deltog. Efter många tester, en operation och ytterligare prover kom ett glädjebesked. Lolita var gravid. 

Lolitas son Cash Douglas. Bildkälla: Skärmdump/TV4

I juni 2015 födde Lolita sonen Cash Douglas, som i dag är som vilket barn som helst. Glad och helt frisk.

Cash Douglas är det blott sjätte barnet i världen som fötts genom en transplanterad livmoder.

Bildkälla: Skärmdump/TV4

Dessutom är Sverige det enda landet i världen där barn har fötts genom en transplanterad livmoder – och ytterligare två är på väg. 

– Det har hela tiden kännas som en trappa. För varje trappsteg har det varit en lättnad och en lycka blandat med oro, säger Lolita till TV4.

Jag är så himla glad för Lolita och att hon äntligen fick bli mamma till sitt eget älskade barn. Dela gärna med dig av artikeln till dina vänner på Facebook.