Många gör fel. Här berättar trafikpolisen vad som egentligen gäller vid övergångsställen.

Jag bor i en stad och brukar i regel aldrig ta bilen. Jag vet att många måste ta bilen för att komma till jobbet, men som stadsbo har jag möjlighet att välja att gå eller cykla i stället. Det är alltid skönt att komma ut i friska luften men jag brukar inte komma särskilt långt förrän jag blir irriterad på någon dåre som kör som en galning eller som vägrar stanna vid övergångsställen. Men jag reagerar i princip likadant de få gånger jag kör bil: irriterar mig på cyklister som inte verkar tro att trafikregler gäller dem och på gående som kliver rakt ut utan att tänka sig för. De flesta vet att irritation i trafiken är ett faktum men det kan vara bra att känna till vad som faktiskt gäller för att undvika olyckor. Norrtelje Tidning har tagit hjälp av trafikpolisen Claes Lundström för att reda ut förvirringen.

Förvirringen kan vara stor vid övergångsställen. Vad är det som gäller? Vem har företräde? Måste jag kliva av cykeln om jag ska över?

En sak många bilister irriterar sig på är att fotgängare bara kliver rakt ut. De flesta vet att bilarna måste stanna – och bryr sig inte om att kolla om bilisten som närmar sig ens har sett fotgängaren eller hinner stanna.

– Ett vanligt problem som återkopplas från bilister är när en fotgängare går på trottoaren och nästan vänder i steget och går rätt på ett övergångsställe utan att fotgängaren tagit reda på om bilisten sett den, säger Claes Lundström till NT.

Bildkälla: Mostphotos

Och trots att den som promenerar egentligen har företräde kan han eller hon bli misstänkt för vårdslöshet i trafiken, berättar Claes Lundström. Det är också alltid fotgängaren som råkar mest illa ut om det sker en olycka.

– En person som går ut på ett obevakat övergångsställe ska ta hänsyn till korsande trafiks avstånd och hastighet, säger han till NT.

Som bekant måste bilister stanna för gångtrafikanter vid övergångsställen. När det kommer till cyklister måste bilisten anpassa hastigheten för cyklisten om det är ett obevakat övergångsställe med cykelpassage – men har ingen skyldighet att lämna cyklisten företräde. De vita kvadraterna bredvid det ”vanliga” övergångsstället visar på cykelpassage.

Däremot måste bilisten lämna företräde till cyklisten enligt samma regler som mot fotgängare vid svängar ut ur en korsning eller rondell.

Här kan du höra vad trafikpolisen säger till NT, och se en del olika situationer. Dela gärna denna information vidare!

Vad gäller egentligen vid övergångsställen? NT tog hjälp av trafikpolis Claes Lundström för att reda ut rätt och fel.

Posted by Norrtelje Tidning on Wednesday, May 4, 2016