Madeleines mobil larmade för en hjärtattack på restaurangen. Nu hyllas hon av tusentals för sin hjälteinsats.

Är det här årets hjälteinsats? Madeleine Liljegren satt på restaurang och skulle precis lägga upp en bild av god mat och trevligt sällskap på sociala medier när mobilen började tjuta. Det var appen ”SMSlivräddare” som larmade att någon behövde hjälp.

”Jag skulle precis lägga upp en bild på god mat och trevligt sällskap när den här bilden dök upp på min mobilskärm, ackompanjerat av ett öronbedövande larm som hela restaurangen hörde. Ett hjärtstopp. I närheten av där jag befann mig. Jag lämnade mitt sällskap, vinet och maten och sprang allt vad jag hade. Förstås! Jag vet ju hur man utför hjärt-lungräddning”, skriver Madeleine på Facebook i ett inlägg som just nu delats över 2500 gånger.

MadeleineHjartstopp

Madeleine fick det här alarmet till sin mobil för att hon hade appen ”SMSlivräddare” installerad i sin mobil. En app som larmar om det är någon i din närhet som behöver akut hjälp genom hjärta- och lugnräddning.

”Alla som vet hur man utför HLR kan bli sms-livräddare. Vi vet att tiden mellan hjärtstopp och påbörjad HLR är avgörande för prognosen för den som drabbas. I går var det jag som var först på plats. I morgon är det kanske du. Ni som kan HLR – registrera er som sms-livräddare! Jag lovar, det räddar liv!”, fortsätter Madeleine på Facebook.

– Jag sprang så fort jag kunde. Polis och ambulans kom ganska snart därefter. Tack vare appen var jag först på plats, säger Madeleine till Aftonbladet.

– Jag vet ju om hur viktigt det här är men jag kände att man med så enkla medel kan öka chansen för någon med hjärtstopp att komma tillbaka till livet.

Appen heter SMSlivräddare och går att ladda ned hos App Store (för iPhone) och hos Google Play (för Android).