Maj-Lis, 89, nekas kvinnlig hemtjänstpersonal – tvingas duscha framför män

89-åriga Maj-Lis Blomberg har vädjat om att få hjälp av kvinnlig hemtjänstpersonal när hon duschar. Trots det har Sandvikens kommun låtit henne välja mellan manlig assistans eller att vänta en vecka med att duscha. 

– Som gammal är man så utsatt ändå. Tänk då att behöva klä av sig och känna sig stressad för att en man ska hjälpa en, säger Maj-Lis Blombergs dotter Kersti Haglund till Newsner. 

Sedan några år tillbaka har 89-åriga Maj-Lis Blomberg tagit hjälp av hemtjänst från Sandvikens kommun. Hon är klar i huvudet, men har ibland lätt för att svimma. På grund av det ska Maj-Lis ha någon på plats som kan hjälpa henne när hon duschar.

Förutom att finnas där om något händer ska personen i fråga kunna hjälpa henne att tvåla in sig och skölja av kroppen när det behövs.

Foto: Privat

En gång i veckan schemalägger Sandvikens kommun duschtid för Maj-Lis. 

Får duscha en gång i veckan

Den person som vanligtvis hjälper 89-åringen är den kvinnliga kontaktpersonen Linda, som Maj-Lis tycker mycket om.

Flera gånger när Linda varit borta har kommunen erbjudit Maj-Lis manlig personal som kan hjälpa henne med dusch-rutinerna. När Maj-Lis sagt att hon inte vill klä av sig framför en främmande man har kommunen låtit henne vänta ytterligare en vecka på att få duscha. 

– De säger att de inte gör skillnad på etnicitet eller kön, vilket är en fin tanke. Men när det handlar om en gammal kvinnas önskan att få slippa klä av sig framför en man. Hon får välja mellan det eller att gå två veckor utan att duscha. Vad är det humana i det?, säger Maj-Lis dotter Kersti Haglund. 

”Jobbigt att klä av sig naken”

Maj-Lis dotter bor i Stockholm, och har vid flera tillfällen åkt upp till Sandviken för att assistera sin mamma. I och med coronarestriktionerna har det dock blivit allt svårare för Kersti att göra det. 

– Hon är gammal men jag tror att även en yngre person skulle tycka att det var jobbigt att klä av sig naken framför en främmande man, som sedan ska tvåla in en. Vissa bryr sig inte, men mamma känner sig inte bekväm med det. Med en veckas framförhållning kan man väl ordna en lösning. 

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Gör inte skillnad på personal

Både Maj-Lis och Kersti har frågat kommunen varför de inte kunnat ordna en kvinna som närvarar vid just tillfället, då det endast sker en gång i veckan. Kommunen har dock inte velat avvika från policyn om att inte göra skillnad på personalen. 

– Tjänsten ska utformas och utföras på det sätt som beskrivs, för oss handlar det om ”huret”. Hur insatserna utförs, det vill säga inte av vem, säger Ann-Louise Brolin, verksamhetschef för hemtjänsten i Sandvikens kommun, till Arbetarbladet.

Foto: Privat

Hoppas att kommunen ska ändra sig

Kersti hoppas att kommunen ska kunna frångå sin policy i just detta ärende. 

– Jag förstår om de har ont om personal i och med corona. Och detta är inget ont mot hemtjänstpersonalen, men jag tycker att kommunen borde kunna fixa en kvinna närmare i tiden. Okej om mamma får vänta två dagar extra, men att vänta två veckor på att duscha, det förstår jag inte. 

Hon tillägger:

– Det finns ju många äldre som inte har anhöriga till hjälp och kan känna sig utsatta i en sådan här situation.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);