Maja mobbades flera år i skolan – nu pärlar hon armband för att hjälpa andra utsatta barn: ”Ärr i själen”

17-åriga Maja Eriksson i Lesjöfors blev mobbad redan i grundskolan. Trots att trakasserierna eskalerade med åren fick hon ingen hjälp.

Nu pärlar hon armband för att hjälpa andra utsatta barn och hoppas att vuxenvärlden sätter ner foten.

Maja Eriksson, 17, från Lesjöfors, har blivit mobbad sedan hon började i första klass.

Allt började med att hon var utfryst, en tyst plåga som Maja först inte förstod sig på.

– Till en början förstod jag nog inte riktigt, jag tänkte väl att det var jag som hade gjort något fel. Men ju värre det blev desto mer förstod jag väl att det inte var rätt, berättar hon för Newsner.

Sommaren när jag slutade nian var den värstaSommaren i mitt liv. Då tillbringade jag sommarlovet hemma mestadels ensam…

Posted by Medmajamotmobbing on Thursday, August 12, 2021

Mobbningen eskalerade i högstadiet och familjen gjorde allt de kunde för att hjälpa Maja. Men trots samtal med skolan blev inget bättre.

– Det här påverkar hela familjen. Vi har gått på knäna. Även Majas storebror har haft det jobbigt. Det är som att stå i en hink med tjära när man inte får hjälp. Vi har gjort vad vi har kunnat men har inte kommit någonstans, säger Majas mamma Camilla.

Satt djupa spår

Alla år av mobbning har satt djupa spår i Maja och idag lider hon av ätstörningar, svår depression och social fobi.

Åren i högstadiet och skolplikt är förbi och nu studerar hon gymnasiet på distans.

– Dagen jag slutade nian var det som att allt kom ikapp. Det var som att jag insåg vad jag hade fått utstå, berättar hon.

Trots att flera på Majas Högstadieskola vet vad Maja har gått igenom är det ingen som har hört av sig.

– Det känns lite som att de inte bryr sig alls. Som att det lilla stöd jag fått bara var en fasad. Ingen har hört av sig och ibland känns det som att det var jag som var ”problemet” och nu är deras problem borta, säger Maja.

Nu längtar Maja bara efter att få ta studenten.

– Det är först då jag kommer känna mig fri, säger hon till Newsner.

Vill stötta andra barn

Men förutom att kämpa med sin egen historia och det hon blivit utsatt för gör Maja allt hon kan för att stötta andra barn som blir eller har blivit utsatta för samma sak.

Bland annat pärlar hon armband som hon säljer till förmån för D.A.C.A,, Drivers against child abuse, en rikstäckande motorförening som har som huvudsaklig uppgift att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

De har tillsammans med BMM, Bikers Mot Mobbning, varit ett stort stöd för Maja genom de tuffa åren, något Newsner rapporterat om tidigare.

– Jag hörde av mig till dem när vi inte fick hjälp av någon annan och det kändes som att jag grep efter halmstrån. Men de har verkligen varit ett jättestort stöd för Maja och vår familj, säger Majas mamma Camilla.

Maja fyller i:

– Jag vill att folk ska få upp ögonen för mobbning. Psykisk mobbning syns inte på samma sätt som fysisk men man tar minst lika mycket skada av det som fysisk mobbning. Det känns på samma sätt.

”Tror inte folk förstår”

Även om Maja inte planerar längre fram än till studenten så har hon stora planer på gång. Bland annat ska hon få en hemsida där hon ska sälja fler saker än bara armband.

– I nuläget säljs armbanden till hela Sverige. Men nu ska hon få trycka lite hoodies och sådär. Det är en man på Spartryck i Karlstad som är väldigt engagerad och hjälper Maja, säger Camilla.

Här tillverkas det armband för fullt.Vi är så tacksamma för alla armband som vi får göra. Vill ni beställa är det bara att skicka oss pm.

Posted by Medmajamotmobbing on Friday, August 6, 2021

Både Maja och hennes mamma Camilla hoppas att vuxenvärlden ska ta mobbning på allvar i framtiden och att de pratar med sina barn.

– Jag tror inte folk förstår vilken skada det gör. Det här ger ärr i själen och kan påverka en hela livet. Vi vuxna måste sätta ned foten, öppna ögonen och dra ur propparna ur öronen, vi måste vara lyhörda, säger Camilla.

Maja håller med.

– Jag hoppas även att barn ska få upp ögonen för mobbning och våga gå i mellan eller säga ifrån, säger Maja till Newsner.

Du är en sann förebild och en riktig stjärna Maja och vi önskar dig stort lycka till i framtiden med allt du tar dig för.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required