Maken tar en smygbild för att hylla frun – då upptäcker främlingen den farliga detaljen

Tillsammans med frun Alora lever David Brinkley ett helt vanligt liv i den amerikanska delstaten Oklahoma. De har ett lyckligt äktenskap och fem barn.

En dag pratade Alora med en av sina vänninor – och som så många gånger tidigare kunde inte David undgå att höra vissa delar av samtalet. Men just den här dagen diskuterades något som verkligen satte igång tankarna hos David.

Han tänkte så det knakade… tills han slutligen tog beslutet att slå fast något en gång för alla.

Frågar man David Brinkley så är hans fru Alora en riktig ”bästis-typ”. I ett inlägg på Facebook förklarar han hur hon kan ägna timme efter timme åt att tjattra med sina väninnor om allt mellan himmel och jord.

Men en dag råkade David höra ett samtal som på allvar gav honom något att reflektera över. Alora pratade med en vän om fenomenet samsovning – alltså när en förälder sover i sängen tillsammans med barnen.

”Hatar inte din make att du gör det? Min make skulle aldrig låta mig göra något sådant”, hörde David hur väninnan sa.

I flera dagar grubblade David över det han hade hört väninnan säga till Alora. Slutligen kom han så till insikten att han var tvungen att säga något, tvungen att klargöra några saker. Han tog plats framför datorn och formulerade sina tankar… men han hade aldrig räknat med följderna.

Inlägget har nämligen delats över hela världen – och det har dessutom satt igång en våldsam diskussion om samsovning.

Bildkälla: David Brinkley

I inlägget skriver David Brinkley denna vackra hyllning till sin fru:

”Jag hatar INTE något som gör min fru till den mamma hon är. Jag skulle ALDRIG nedvärdera eller bortse från något som hon känner för att göra för mina barn. Måste jag ibland klämma mig in i ett litet hörn av sängen? Ja? Men gud, hur vacker är hon inte när hon håller om mina barn? Får dem att känna sig älskade och trygga? Grejen är att våra fruar bara upplever de här små perioderna av moderskapet för en kort stund.

De bär våra barn, de föder dem, de uppfostrar dem och när de är små så kanske de låter dem krypa upp i våra sängar och gosa, men förr eller senare växer våra barn upp och blir för ”coola” för att gosa så varför skulle vi män vilja stjäla en enda sekund av den här tiden från dem? Att vara en mamma är en del av deras identitet och vad betyder ett år eller tre av de decennier i livet som vi tillbringar tillsammans? Jag vill bara säga att jag är stolt över besluten min fru tar som mamma och jag stödjer var och ett av dem.

Jag skulle aldrig vilja beröva henne på den tid hon har eller de perioder som i verkligheten är för korta för att inte njuta av.

Snälla respektera era fruar som mödrar.

– David Brinkley”

Inlägget har spridits i stora delar av världen och de allra flesta hyllar och instämmer i Davids synpunkter. Men inlägget har också legat till grund för en diskussion om huruvida samsovning är okej eller inte.

Enligt CBS News har en kritisk röst bland annat skrivit:

”Det här är farligt för bebisen. Spädbarn bör alltid sova ensam på rygg i en spjälsäng. Kom ihåg ABC:n för säker sömn”.

På Facebook har en annan kommenterat:

”Samsovning är inte säkert. Barn blir mosade hela tiden och den här typen av beteende skapar barn som inte kan sova för sig själva utan beröring!”.

Andra stödjer däremot Davids synpunkter och skriver:

”Samsovning var vanligt för tusentals år sedan men sedan blev vi ett ’civiliserat’ samhälle och lämnade barnen i andra änden av huset! Det lugnar barnen och deras mödrar och uppmuntrar ibland djupare sömn”.

Faktum är att debatten har gått så långt att flera spädbarnsexperter har lagt sig i. Exempelvis har CBS News intervjuat Susan Castellano, som är chef för barnhälsovården vid Minnesota Department of Health. Även om Castellano är rörd av David Brinkleys känslosamma inlägg så är hon kritisk till samsovning.

”Jag menar att faran är att vi vet att samsovning kan sluta i att spädbarnet dör. Det kan det. Det händer hela tiden”, säger hon till CBS News.

Och enligt CBS News dör uppskattningsvis 3 500 barn varje år av sömnrelaterade orsaker – bara i USA.

Oavsett vad man tycker om föräldrar som delar säng med sina spädbarn så måste det sägas att Davids hyllning till frun är otroligt vacker och rörande – han respekterar och stödjer sin partner, precis som vi alla borde göra.

Tveka inte att dela vidare om du också vill hylla alla mödrar för det hårda arbete de varje dag lägger ner i att uppfostra våra barn!