Malte, 12, kunde följa med på skolresan tack vare assistenten Jessicas idé: ”Ska känna sig inkluderad”

När sjätteklassarna i Bergs kommun började prata förväntansfullt om den årliga skolresan till fjällen insåg lärarassistenten Jessica Bodin att det skulle bli ett problem för Malte, tolv år.

Malte Andersson går i sjätte klass på Rätans skola i Bergs kommun. Malte har en cp-skada och tar sig fram i rullstol, vilket gjorde att 1,2 mils vandring upp på fjället såg ut att bli omöjligt för honom. Att åka på klassresa utan Malte var dock inte ett alternativ för skolan.

– Att åka till Helagsfjället är något alla sjätteklassare i kommunen gör varje år. Dels för att vi tycker att det är viktigt att de får komma ut och få fjällkunskap, och dels för att de får lära känna de som de ska börja sjuan tillsammans med, berättar Maltes lärarassistent Jessica Bodin för Newsner.

Malte Andersson 12 år
Foto: Jessica Bodin

Malte fick flyga upp med helikopter

Jessica var fast besluten om att de skulle hitta en lösning för tolvårige Malte.

– Det är 1,2 mils vandring upp, och det är ganska brant. Det är också övernattning två nätter. Det är en skumpig väg, så att få upp Malte på fyrhjuling var bara att räkna bort. Sedan slog det oss att vi skulle kunna flyga upp honom, berättar Jessica för Newsner.

Enda alternativet för att få upp Malte på fjället tillsammans med sina klasskompisar var via helikopter. Saken blev då en kostnadsfråga, då Jessica och hennes kollegor på Rätans skola hade bestämt sig för att möjliggöra att Malte fick uppleva fjället han med. De bestämde sig för att ansöka om stöd hos Majblommefonden.

– Det är en fond som hjälpt oss i olika ärenden förr. De svarar snabbt och har varit till stor hjälp, säger Jessica, som uttrycker sin tacksamhet.

Hon tillägger:

– Eftersom vi visste att helikopterfärd upp och ner skulle kosta en del så sökte vi även stöd från lite fler fonder, så att inte en skulle behöva stå för allt.

Ställd och glad

Den 8 september var det avfärd. Malte fick flyga upp på fjällets första etapp i sällskap av hans mamma och pappa. Där uppe väntade Jessica och en annan elevassistent, som kunde ta emot Malte.

Foto: Jessica Bodin

Där fick han vara med sina klasskompisar och uppleva samma vyer som dem. När det var dags att vandra upp till toppen stannade han kvar med assistenter och såg vyerna från en vandring lite lägre ner. Därefter åkte de ner i helikopter tillsammans.

Enligt Jessica var Malte lite ställd över beskedet att han skulle få åka helikopter, men samtidigt inte förvånad över att han skulle få åka med.

– Det är så vi jobbar här. Han ska känna sig inkluderad, säger Jessica.

Foto: Jessica Bodin

Hon lyfter de fonder som möjliggör liknande saker för barn som har hinder eller behöver ekonomiskt stöd.

– De hjälper ofta till, och svarar snabbt. Nej men det är helt fantastiskt, säger Jessica.

Underbart att dett blev möjligt. Dela gärna för att sprida glädje idag.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required