Mamman ger pojken några kritor när pappan åker till jobbet. Vad han ritar krossar mitt hjärta.

Det här är ett budskap som alla borde dela med sig av. I dag är den här kampen särskilt uppmärksammad och aktuell, men vi måste ständigt tänka på de stora utmaningar som vi står inför. När videon närmar sig slutet kommer tårarna – och en tung insikt. Det här måste få ett slut.

Först trodde jag att familjen levde ett glatt liv, men att pappan kanske hade starka känslor kvar från den person han var innan han blev familjefar. Något han alltid bar med sig.
När jag ser vad det verkligen handlar om blir jag arg, ledsen och uppgiven. Det är ett komplext och viktigt ämne som videon belyser. Våld mot kvinnor måste få ett slut.

Problemet är så klart att det är så svårt att se vem det är som råkar illa ut, och vem det är som utövar våldet. Utåt ser oftast allt perfekt och bra ut. Den här videon är ett litet bidrag till en stor kamp.

Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala universitet skriver på sin hemsida att 28 400 fall av misshandel av kvinnor över 18 år anmäldes under 2012. I 12 903 av fallen var kvinnan i en nära relation med förövaren.

Värst av allt är dock att så mycket som 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig kommer till polisens kännedom, enligt uppskattning.

Vi vet att det ser ut så här. Vi har hört det förut. Jag önskar att det fanns något väldigt konkret att göra, men som ett första steg väljer jag att dela den här starka kortfilmen. Vi måste belysa och diskutera ämnet.

I dag är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Jag önskar att det hade hänt mer sedan dess.
Kanske kan budskapet i den här filmen göra världen till en lite bättre plats för några utsatta. Jag hoppas innerligt det.
Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna