Mamman och sonen dör i bilen medan pappan skottar snö utanför. Nu varnar polisen alla för den ”tysta mördaren”.

Det här är en väldigt tragisk nyhetshistoria från New Jersey i USA som är ganska svår att ta in. Medan en familj alldeles nyligen gjorde sig klar för att ge sig ut en kall vinterdag stannade mamman och hennes två små barn, som är 1 och 3 år gamla, kvar i bilen medan pappan skottade undan snön utanför bilen. Vad ingen insåg var att bilens avgasrör var tilltäppt. Inom några minuter var mamman och den 1-åriga sonen död, medan den 3-åriga dottern nu vårdas i kritiskt tillstånd och hennes chanser att överleva ses som låga. Det här hände nu i helgen, den 23:e januari och då vintern ju fortfarande kommer att ligga kvar ett tag till tycker jag det är absolut livsnödvändigt att alla hjälps åt att dela detta vidare så att fler får höra om den här ”tysta mördaren”.

Enligt Washington Post satt en mamma med sina två små barn, 1 och 3 år gamla, i bilen och väntade då det blivit för kallt ute.

Samtidigt började pappan att skotta runt bilen utan att märka att bilens avgasrör var tilltäppt. Detta gjorde att giftiga kolmonoxidgaser kom in i bilen och dödade mamman och 1-åringen på bara några minuter.

Kolmonoxid kallas ibland för den ”tysta mördaren” då den är färglös, luktlös, smaklös – och otroligt giftig.

Den får människor att tappa medvetandet på några få minuter.

– Du bör skotta bort snön från baksidan på bilen och sedan se till att avgasröret är fritt innan du ens startar bilen, säger Chris DiBella från räddningstjänsten till den lokala nyhetskanalen WABC.

Mellan 1999 och 2010 dog mer än 5 100 människor från oavsiktlig kolmonoxidförgiftning i USA, enligt CDC.

Flera kommuner i och omkring New Jersey såväl som lokala polismyndigheter har sedan dess utfärdat denna viktiga varning: ”Ta bort snö från avgasröret innan du sätter dig i bilen och låter den värmas upp. Att inte ta bort snön kan leda till kolmonoxidförgiftning. Försäkra dig om att det finns gott om utrymme för luften att cirkulera framför och bakom bilen så att avgaserna kan skingras och inte byggas upp runt bilen.”

Det här är en väldigt smärtsam historia att läsa, men när jag läste den insåg jag samtidigt att det är något som många av oss nog aldrig skulle tänka på. Därför är det också livsnödvändigt att vi delar det här vidare så att liknande tragedier kan undvikas i framtiden.

På Newsner Familj vill vi gärna hjälpa till att sprida livsviktiga varningar, klicka gärna i gilla för att få fler varningar i framtiden.