Mamman och sonen dör i bilen när pappan skottar snö utanför – nu varnar polisen för den ”tysta mördaren”

Det här är en väldigt tragisk nyhetshistoria från New Jersey i USA som är svår att ta in. Men nu när snön faller tungt över Sverige så är det läge att ta upp den igen. Snön kan nämligen bli en potentiell dödsfälla när man sitter i bilen.

Den trakiska olyckan skedde i januari förra året när en amerikansk familj gjorde sig klara för att ge sig ut och köra bil en kall vinterdag. Snön hade fallit över bilen på natten och det var kallt ute. Medan pappan skottade av snön satte sig mamman och deras två barn, som är 1 och 3 år gamla, i bilen.

Vad ingen insåg var att bilens avgasrör var tilltäppt. Inom några minuter var 23-åriga Sashalynn Rosa och hennes 1-åriga son Messiah död. Storasystern Saniyah överlevde men fick allvarliga skador. Tyvärr dog även hon några dagar senare.

Jag tycker det är viktigt att berätta om denna hemska händelse nu igen och varna för den här ”tysta mördaren”.

Enligt Washington Post satt en mamma med sina två små barn, 1 och 3 år gamla, i bilen och väntade då det blivit för kallt ute.

Samtidigt började pappan att skotta runt bilen utan att märka att avgasröret var tilltäppt. Detta gjorde att giftiga kolmonoxidgaser kom in i bilen och dödade mamman och 1-åringen på bara några minuter.

Kolmonoxid kallas ibland för den ”tysta mördaren” då den är färglös, luktlös, smaklös – och otroligt giftig.

Den får människor att tappa medvetandet på några få minuter.

– Du bör skotta bort snön från baksidan på bilen och sedan se till att avgasröret är fritt innan du ens startar bilen, säger Chris DiBella från räddningstjänsten till den lokala nyhetskanalen WABC.

Mellan 1999 och 2010 dog mer än 5 100 människor från oavsiktlig kolmonoxidförgiftning i USA, enligt CDC.

Flera kommuner i och omkring New Jersey såväl som lokala polismyndigheter har sedan dess utfärdat denna viktiga varning: ”Ta bort snö från avgasröret innan du sätter dig i bilen och låter den värmas upp. Att inte ta bort snön kan leda till kolmonoxidförgiftning. Försäkra dig om att det finns gott om utrymme för luften att cirkulera framför och bakom bilen så att avgaserna kan skingras och inte byggas upp runt bilen.”

Det här är en väldigt smärtsam historia att läsa, men när jag läste den insåg jag samtidigt att det är något som många av oss nog aldrig skulle tänka på. Därför är det också livsnödvändigt att vi delar det här vidare så att liknande tragedier kan undvikas i framtiden.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna