Mamman skriver brev om sonens tuffa bestraffning – lägger ut det på Facebook av misstag

Att uppfostra tonåringar är verkligen ingen barnlek. Det är nog de flesta föräldrar överens om. Det är i den här åldern som barnen ska lära sig bli vuxna, lära sig ta ansvar och förbereda sig för att klara sig utan mamma och pappa. Dessutom finns det mycket press på att klara skolan och komma in på rätt linje på gymnasiet. Mitt i allt detta måste tonåringarna komma underfund med vad de vill jobba med i framtiden.

Samtidigt är det så mycket annat som händer i livet i den här åldern. Kompisar, tv-spel och andra fritidsintressen kanske lockar mer än skolarbetet – vilket kan leda till en del konflikter hemma.

Heidi Johnson blev riktigt arg på sin 13-åriga son Aaron vid ett tillfälle. Så arg så att hon bestämde sig för att skriva ett brev till sonen och ändra reglerna där hemma. Men det gick inte riktigt som hon hade tänkt – hon råkade nämligen göra brevet offentligt på Facebook. Nu följer hela internet hennes uppfostring av sonen.

Det hela började med att sonen ljög om att han hade gjort sina läxor. När Heidi konfronterade honom med detta var han bara otrevlig tillbaka. Sonen hade en Youtube-kanal där han tjänade lite egna pengar, och menade nu att han inte behövde sin mamma längre. 

Heidi blev så arg så att hon bestämde sig för att ändra reglerna hemma. Om hennes son ansåg att han klarade sig själv, så skulle han få lära sig alla de krävande delarna av självständighet också. Som att betala hyra och elräkningar till exempel. Hon bestämde sig för att visa hur hon skulle behandla honom om han var hennes inneboende, istället för son.

Hon författade ett brev till honom som hon sedan satte upp i hans rum. Så här skrev hon i brevet:

Kära Aaron,

Eftersom du verkar ha glömt bort att du bara är 13 år, och att jag är föräldern, och eftersom du vägrar bli att kontrollerad, antar jag att du behöver en lektion i självständighet. Och dessutom, eftersom du sa att du tjänar egna pengar nu, kommer det vara lättare för dig att köpa tillbaka alla de saker som jag har köpt till dig innan. 

 

Om du vill använda dig av dina lampor, eller komma åt internet, behöver du betala din del av dessa kostnader:

Hyra: 3500 kronor.
El: 950 kronor.
Internet: 170 kronor.
Mat: 1200 kronor.

Du måste även tömma soporna måndag, onsdag och fredag, samt dammsuga dessa dagar. Du måste städa ditt badrum varje vecka, laga din egen mat, och städa upp efter dig. Om du misslyckas med att göra detta kommer jag ta 250 kronor i städavgift för varje dag som jag tvingas att göra det åt dig.

Om du bestämmer dig för att du hellre vill vara mitt barn igen, istället för min inneboende, kan vi diskutera villkoren igen.

Hälsningar Mamma

Hon tog en bild på brevet och publicerade det på Facebook, för vad hon trodde var bara vänner och familj. Men inlägget hade av misstag blivit offentligt.

Det dröjde inte länge innan brevet hade delats och gillats av tusentals människor. Kommentarer rasade in i Heidis inkorg på Facebook och hon fick hundratals nya vänförfrågningar. Många har ifrågasatt mammans beslut att offentliggöra brevet på Facebook och hur hennes son tjänar pengar. Hon förklarade detta i ett senare inlägg på Facebook:

”Han tjänar pengar via Youtube. Och från början var det inte meningen att publicera brevet. Tanken var att familj och vänner skulle se detta och jag förstod inte varför det trillade in 100 nya vänförfrågningar helt plötsligt. Jag trodde faktiskt att mitt konto blivit kapat. Ja, jag kunde ta ned det, men nu har så många människor redan läst det och spridit det vidare”, skriver mamman.

Många hyllades hennes hårda ton i brevet, andra tyckte att hon var för hård.

 

Men hur reagerade sonen då? Jo, Aaron bad faktiskt om ursäkt för att ha varit så otrevlig mot sin mamma.

Sedan skrev de under ett kontrakt för vilka regler som gäller hemma. Det inkluderade städschema, regler för ”skärmtid” framför dator eller tv-spel, och regler för skolarbete.

 

Facebook

”Det har gjort skillnad”, berättar Heidi. ”När jag ber honom göra något så gör han det.”

”Jag har all elektronik, och låter honom använda dem när jag tillåter det. Om han inte ger tillbaka det när jag säger till får han inte använda dem igen på ett tag.” berättar hon.

Hon vet att hennes regler är hårda, men säger också att det fortfarande är hon som gör mest hemma. Hon pratar med sin son varje dag och vill att han ska lära sig att hjälpa till.

”Jag är ingen mobbande diktator som försöker kontrollera mitt barn, Jag är en förälder som har all rätt i världen att ha regler, förväntningar och konsekvenser för mitt barn.

Facebook

Vad tycker du om Heidis nya regler hemma? Har du några egna tips för hur man ska uppfostra en bråkig tonåring? Dela gärna vidare till dina vänner och berätta vad du tycker!

 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna