Mamman varnar alla föräldrar för att ge barnen ibuprofen när de har vattkoppor.

Vattkoppor är någonting som många drabbas av under barndomen och jag minns själv hur jobbigt det var att ha dessa vätskefyllda och kliande blåsor över kroppen. Men tack och lov blev jag av med dem på någon vecka. När Hayley Lyons son Lewis drabbades av vattkoppor tog hon med sig sonen till läkarna för att eventuellt få medicin utskriven för att linda sonens smärtor. Läkarna skrev då omedelbart ut ibuprofen till pojken. Och Hayley gjorde som läkarna sa till henne: hon gav Lewis de anti-inflammatoriska tabletterna. Men det var då helvetet började.

Hayley insåg snabbt att något inte stod rätt till. Sonens hälsa försämrades nämligen snabbt. Inte bara fortsatte hans feber att stiga, hans fick dessutom flera vattkoppor som var väldigt smärtsamma.

Bildkälla: Hayley Lyons (Facebook)

Då bestämde hon sig för att hon måste ta saken i egna händer. Såhär berättar hon på Facebook:

”Vattkoppor går igen och jag vill vänligen påminna alla om att INTE ge era barn nurofen/ibuprofen. 4 läkare på vår lokala läkarstation skrev ut det till Lewis då vi inte kunde få ner hans feber.

Den här typen av medicin är antiinflammatorisk, den reagerar med vattkoppor och får dem att gå djupare in i skinnet.”

Bildkälla: Love What Matters (Facebook)

”Det var först när vi tog Lewis till Alder Hey (ett barnsjukhus) vi fick veta detta, för våra lokala läkare skickade bara hem honom och sa att det ’bara var vattkoppor’. Han ådrog sig blodförgiftning och blev inlagd på Alder Hey så fort vi kom dit.”

Bildkälla: Love What Matters (Facebook)

”Tack vare att vi var ihärdiga och tog med Lewis till ett barnsjukhus blev han okej. Det här kunde ha slutat så mycket värre om det inte var för de här läkarna och deras råd, omtanke och kunskap.”

Lilla Lewis håller nu på att återhämta sig efter det han var med om. Tack vare att hans mamma litade på sin magkänsla och gick emot sina lokala läkare klarade sig sonen från en situation som kunde ha slutat betydligt värre.

Du ska aldrig ge ditt barn ibuprofen eller liknande läkemedel när ditt barn har vattkoppor. Såhär skriver Vårdguiden på ämnet:

”Vid vattkoppor bör man inte använda så kallade cox-hämmare mot smärta och feber. Exempel på cox-hämmare är läkemedel som innehåller ibuprofen, diklofenak eller naproxen. I samband med vattkoppor kan läkemedlen öka risken för ovanliga, men allvarliga, följdinfektioner.”

Vårdguiden kan du också läsa mer om vad du ska tänka på när ditt barn drabbas av vattkoppor.

Hjälp gärna till att sprida mammans viktiga varning vidare till alla du känner så att inga föräldrar råkar ge sina barn ibuprofen när de drabbas av vattkoppor.

På Newsner Familj vill vi gärna hjälpa till att sprida livsviktiga varningar, klicka gärna i gilla för att få fler varningar i framtiden.