Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Mammans brev till läkaren som tyckte hon skulle göra abort sprids som en löpeld.

Courtney var gravid med hennes tredje dotter. Trots hennes tidigare erfarenheter var det en tuff resa att genomgå. Den blev inte mindre tuff när föräldrarna fick reda på att deras ofödda ögonsten Emersyn hade Downs syndrom. Det var en ny verklighet som mamma Courtney ville hantera på bästa möjliga sätt med stöd och rådgivning från hennes läkare. Men i stället för stöd och råd möttes hon av någonting helt annat. Läkaren rådde henne att tänka över om de verkligen ville behålla barnet, och när mamman helt avfärdade det som ett alternativ fortsatte han kontinuerligt att påminna henne om möjligheten att göra en abort. När Courtney fortfarande var gravid hade hon så mycket hon ville säga till läkaren, men aldrig vågade. Men efter lite mer än ett år tog hon mod till sig och skrev ett brev. Nu har Courtney delat med sig av brevet på Facebook och det träffar verkligen rakt i hjärtat.

Kära Läkare,

En vän till mig berättade nyligen att när hennes läkare under graviditeten såg bilderna från ultraljudet brukade säga: ”Han ser perfekt ut.”

Efter att hon fött honom besökte hon samma läkare. Han tittade på den lilla pojken och sa: ”Jag sa ju det. Han är perfekt.”

Hennes historia fick mitt hjärta att brista. Samtidigt som jag var tacksam över hennes upplevelse fylldes jag av så mycket sorg över hur jag behandlades av dig. Jag önskar att du hade kunnat vara som hennes läkare.

Jag kom till dig under mitt livs tuffaste period. Jag var livrädd, ångestfylld och förtvivlad. Då visste jag inte sanningen om mitt barn och det var vad jag var i desperat behov av att få veta – av dig.

Men i stället för stöd och uppmuntran föreslog du att vi skulle ta bort vårt barn. Jag svarade med att berätta för dig vad hon skulle heta och då frågade du om vi förstod hur mycket sämre våra liv skulle bli med ett barn som har Downs syndrom.

Du föreslog att vi skulle tänka om angående vårt beslut att behålla barnet.

Från det ögonblicket bävade vi för våra läkarbesök. Den svåraste tiden i mitt liv blev nästan ohållbar eftersom du aldrig berättade sanningen för mig.

Att mitt barn var perfekt.

Foto: Facebook.
Foto: Facebook.

Jag är inte arg. Jag är inte bitter. Jag är bara väldigt ledsen. Jag är ledsen över att de små bultande hjärtan du ser varje dag inte fyller dig med evig respekt. Jag är ledsen över att detaljerna och miraklet i dessa små söta fingrar och tår, lungor och öron och ögon inte alltid får dig att tappa andan. Jag är ledsen över att du så felaktigt sa till oss att ett barn med Downs syndrom skulle göra vårt liv sämre.

Och mitt hjärta går i bitar av att tänka på att du kanske säger det till en annan mamma i dag. Men framför allt är jag ledsen över att du aldrig kommer få chansen att lära känna min dotter, Emersyn.

Därför att, förstår du, Emersyn har inte bara gjort våra liv mycket bättre, hon har berört tusentals hjärtan. Hon har gett oss ett syfte och en glädje som är omöjlig att uttrycka. Hon har gett oss större leenden, mer skratt och ljuvare pussar än vad vi någonsin kunnat föreställa oss var möjligt. Hon har öppnat våra ögon för sann skönhet och ren kärlek.

Så jag ber för att ingen mamma ska behöva gå igenom vad jag gjort. Jag ber också för dig, att du ska kunna se sann skönhet och ren kärlek på varje ultraljud.

Och jag ber för att nästa gång du ser en liten bebis med Downs syndrom kärleksfullt inkurad i hennes mammas livmoder, kommer du att titta på den mamman, se mig och säga till henne:

”Ditt barn är helt perfekt.”

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna