Mammans gåva vänder på allt för paret som bestämt sig för att skiljas.

Den här berättelsen är en riktigt fin kärlekshistoria. Den är troligen påhittad, men den har en riktigt fin poäng som jag gillade väldigt mycket. Det är en mamma som ger sin dotter en bankbok på hennes bröllopsdag. Tanken är att den ska fungera som en slags dagbok över dotterns och hennes makes liv tillsammans. Men med åren blir förhållandet allt mer ansträngt och till sist bestämmer sig paret för att skilja sig. Det är då något händer som ska förändra allt.

Hon gifte sig med sin drömprins idag.

Vid slutet av bröllopsfesten gav hennes mamma henne en bankbok med 10 000 kronor insatta på ett nyöppnat konto. Mamman sa till sin dotter: ”Min kära dotter, ta den här bankboken och se den som en dagbok över ditt liv som gift. Varje gång någonting glatt och minnesvärt händer i ditt nya liv så sätt in en slant på kontot. Skriv sedan ner anledningen till insättningen i boken. Ju mer minnesvärd ögonblicket är, desto större summa sätter du in. Jag har gjort den första insättningen åt dig idag. Gör nu dina kommande insättningar tillsammans med din make. När ni sedan i framtiden ser tillbaka på den tid som gått kommer ni veta hur mycket glädje ni delat tillsammans.”

När dottern och hennes man kommit hem visade hon honom boken. Båda två tyckte att det var en fantastisk idé och kunde inte vänta tills den dagen då de fick göra sin första insättning tillsammans.

Efter ett tag såg bankboken ut såhär:

7:e februari: 1 000 kronor, hans första födelsedag efter bröllopet
1:a mars: 3 000, hon fick en löneförhöjning
20:e mars: 2 000 kronor, semester på Bali
15:e april: 20 000 kronor, hon är gravid!
1:a juni: 10 000 kronor, han blev befordrad på jobbet
och såhär fortsatte det…

Men åren passerade och med tiden började paret bråka allt mer om saker som egentligen var ganska obetydliga. De pratade allt mindre med varandra och de började ångra att de hade gift sig med en så pass elak person… Kärleken var helt enkelt slut.

En dag pratade kvinnan med sin mamma: ”Mamma, vi står inte ut längre. Vi har bestämt oss för att skiljas. Jag kan inte ens komma ihåg hur jag kunde gifta mig med den här mannen från början.”

Mamman svarade: ”Jag förstår, det här är sånt som händer. Gör bara det som känns bäst för dig om du inte längre står ut. Men innan du tar beslutet vill jag be dig att göra en sak. Kommer du ihåg bankboken jag gav dig på din bröllopsdag? Ta ut alla pengar på kontot och spendera dem. Du borde inte behålla några minnen från ett äktenskap som är så dåligt.”

Dottern höll med sin mamma. Så hon gick till banken och stod i kön för att avsluta bankkontot. Medan hon väntade tog hon en titt i bankboken. Hon tittade och tittade, och tittade. Och långsamt började alla minnen från deras fina perioder tillsammans att återvända till hennes medvetande. Hennes ögon fylldes med tårar. Och klev ur kön och gick hem.

När hon kom hem gav hon bankboken till sin make och bad honom spendera alla pengar innan de skiljde sig.

Så nästa dag gick mannen till banken och ställde sig i kön för att avsluta bankkontot. Medan han väntade tog han en titt i bankboken. Han tittade och tittade, och tittade. Och långsamt återvände alla fina minnen även till honom. Hans ögon fylldes med tårar. Till sist gick även han ur kön och återvände hem.

Han gav tillbaka bankboken till sin fru. I boken hittade hon en ny insättning på 50 000 kronor. Bredvid summan stod en text: ”Det här var dagen när jag insåg hur mycket jag har älskat dig genom alla dessa år och hur mycket glädje du gett mig.”

Paret grät, kramade om varandra och la tillbaka bankboken i kassaskåpet. De skulle aldrig mer igen tala om skilsmässa.

Jag tycker verkligen att den här berättelsen säger något riktigt fint. Även om de sätter in pengar på sitt gemensamma konto så är det noteringarna de gör bredvid som är det viktiga. Det är alltså minnena och inte pengarna som får dem att inse vad kärlek egentligen är.

Klicka gärna på gilla-knappen här under om du också tycker att det viktiga här i livet är kärlek och inte pengar