Mammans starka brev till läkaren som ville att hon skulle göra abort

För mig är det självklart att beslutet om abort ligger helt på föräldrarna själva. 

Så därför blir jag minst sagt förbannad när jag hör om hur läkare mer eller mindre försöker pracka på blivande föräldrar att ta ett sådant beslut.

När Courtney var gravid med sin tredje dotter fick hon reda på att barnet hade Downs syndrom.

Familjen fick en smärre chock och mamma Courtney kände att hon ville hantera situationen på bästa möjliga sätt, med stöd och rådgivning från hennes läkare.

Men hon fick allt annat än ett professionellt bemötande. Läkaren försökte övertyga mamman att göra abort, för att det skulle göra ”livet så mycket enklare”. 

Mammans svar? Tja, jag måste säga att det verkligen är mitt i prick!

Det här tog väldigt lång tid för mig att skriva och jag tycker ämnet är så viktigt. Jag ville att brevet skulle bli perfekt. Precis som Emmy. 

Kära Läkare,

En vän till mig berättade nyligen att om när hennes läkare tittade på ultraljudsbilder tillsammans med henne.  Läkaren såg ultraljudet och brukade säga: ”Han ser perfekt ut.”

Efter att min väninna fött sin son besökte hon samma läkare några dagar senare. Han tittade på den lilla pojken och sa: ”Jag sa ju det. Han är perfekt.”

Hennes historia fick mitt hjärta att brista. Samtidigt som jag var tacksam över hennes upplevelse fylldes jag av så mycket sorg över hur jag behandlades av dig. Jag önskar att du hade kunnat vara som min väninnas läkare.

Jag kom till dig under mitt livs tuffaste period. Jag var livrädd, ångestfylld och förtvivlad. Då visste jag inte sanningen om mitt barn och det var vad jag var i desperat behov av att få veta – av dig.

Men i stället för stöd och uppmuntran föreslog du att vi skulle ta bort vårt barn. Jag svarade med att berätta för dig vad hon skulle heta och då frågade du om vi förstod hur mycket sämre våra liv skulle bli med ett barn som har Downs syndrom.

Du föreslog att vi skulle tänka om angående vårt beslut att behålla barnet.

Från det ögonblicket bävade vi för våra läkarbesök. Den svåraste tiden i mitt liv blev nästan ohållbar eftersom du aldrig berättade sanningen för mig.

Att mitt barn var perfekt.

Jag är inte arg. Jag är inte bitter. Jag är bara väldigt ledsen. Jag är ledsen över att de små bultande hjärtan du ser varje dag inte fyller dig med evig respekt. Jag är ledsen över att detaljerna och miraklet i dessa små söta fingrar och tår, lungor och öron och ögon inte alltid får dig att tappa andan. Jag är ledsen över att du så felaktigt sa till oss att ett barn med Downs syndrom skulle göra vårt liv sämre.

Och mitt hjärta går i bitar av att tänka på att du kanske säger det till en annan mamma i dag. Men framför allt är jag ledsen över att du aldrig kommer få chansen att lära känna min dotter, Emmy.

Därför att, förstår du, Emmy har inte bara gjort våra liv mycket bättre, hon har berört tusentals hjärtan. Hon har gett oss ett syfte och en glädje som är omöjlig att uttrycka. Hon har gett oss större leenden, mer skratt och ljuvare pussar än vad vi någonsin kunnat föreställa oss var möjligt. Hon har öppnat våra ögon för sann skönhet och ren kärlek.

Så jag ber för att ingen mamma ska behöva gå igenom vad jag gjort. Jag ber också för dig, att du ska kunna se sann skönhet och ren kärlek på varje ultraljud.

Och jag ber för att nästa gång du ser en liten bebis med Downs syndrom kärleksfullt inkurad i hennes mammas livmoder, kommer du att titta på den mamman, se mig och säga till henne:

”Ditt barn är helt perfekt.”

Foto: Facebook.
Facebook

Dela gärna vidare Courtney starka brev om du tycker att hon har helt rätt i det hon skriver! Den här läkaren borde verkligen ta sig en funderare över om han ska fortsätta på sitt jobb.