Mammans påminnelse till alla föräldrar efter skräckupplevelsen delas av tiotusentals.

Det går knappast att betona hur viktigt det är att bära hjälm när man cyklar i trafiken. Speciellt viktigt är det för barn som inte har samma riskbedömning och balans. En olycka händer ju så lätt. Men den här mamman vill än en gång påminna alla föräldrar om hur viktigt det faktiskt är. För i mars när Tiffanys 10-åriga son Jaden var ute och cyklade bar han ingen hjälm. Pojken ramlade och slog sig, men de enda synliga skadorna var skrapsår på armbågen och knät. På Facebook skrev Tiffany: ”Han visade inga tecken på allvarligare skador och fortsatte med sin dag.” Ingenting allvarligt, alltså? Fel.

Två dagar efter 10-åringen ramlat med cykeln vaknade han upp med huvudvärk och Tiffany märkte att han inte var sitt vanliga, energifyllda, jag. Han ville inte äta och det enda han faktiskt ville göra var att ligga i sängen. Tiffany blev orolig och började noggrant inspektera sonens kropp. Då noterade hon en svullnad på hans högra tinning. Hon rörde vid svullnaden och den kändes både märklig och kladdig. Hon bestämde sig för att ta honom till sjukhuset. När Jaden satte sig i bilen började han omedelbart att spy.

Bildkälla

mamma1

Oron för mamman var total. På Facebook, där hon skriver för att varna alla föräldrar, skriver hon så här om läkarnas besked på akuten: ”Direkt när vi anlände till barnsjukhuset beordrade läkarna en datortomografi av huvudet. Diagnosen var en fraktur på skallbenet och skador på hjärnan. Läkarna förklarade för mig att min son behövde opereras inom en timme för att överleva. Chanserna för att han skulle överleva var 50/50.”

Bildkälla

mamma2

När läkarna påbörjade operationen märkte de att skadorna var omfattande. Jaden fick genomgå en kraniotomi, som är ett kirurgiskt ingrepp då en del av ben tas bort från skallen så att man kan komma åt hjärnan. Under operationen fick de ta bort blod som hade samlats i skallen och de fick även sätta in ett slags trådnät.

Mamman fortsätter berätta på Facebook: ”Operationen skulle bara ta en och en halv timme – men Jaden var inne på operation i 2,5 timmar.”

Bildkälla

mamma3

”Vi fick höra av kirurgen och andra läkare att det var ett mirakel att han överlevde. I liknande fall hade barnen aldrig kommit ut levande från operationssalen.”

Bildkälla

mamma5

”Den 5 april 2016 fyllde Jaden 11 år och då hade han nästan inga permanenta skador eller funktionsnedsättningar. Min familj och jag skulle vilja tacka Trauma Surgical Team och PICU på Saint Mary’s barnsjukhus i West Palm Beach, Florida.”

Bildkälla

mamma6

”Jag berättar detta för er i hopp om att öka medvetenheten för alla barn och vuxna kring varför man alltid måste bära hjälm. Hjälp andra att bli medvetna om farorna med att cykla utan tillräcklig säkerhetsutrustning. Detta kan hända vem som helst! Skadorna som min son hade var likvärdiga de som är i en motorcykelolycka!

Bilderna är tagna från när vi kom till sjukhuset, efter operationen, de 32 stygnen i hans huvud, och när stygnen togs bort den 13 april 2016.”

Bildkälla

mamma7

On Monday March 21 2016 my 10 year old son Jaden was riding his bike without a helmet. While riding his bike he fell off…

Publicerat av Tiffany A Rivera den 13 april 2016

Att bära hjälm när man cyklar minskar risken för allvarliga olyckor kraftigt. Den här historien är en viktig påminnelse om just vikten av detta, och du får gärna dela vidare så alla föräldrar kan se varningen och få sina barn att alltid använda hjälm när de cyklar!