Mammans varning sprids som en löpeld – så kan farliga doftljus skada ditt barn

Att tända doftljus för att skapa mysig stämning är vanligt i många svenska hushåll. 

Men alla känner nog inte till att doftljus kan vara hälsofarliga och cancerframkallande, vilket relativt ny forskning har visat. 

För mamman Meghan Budden skulle hon få uppleva detta på nära håll, när hon upptäckte något hos sitt barn som chockade henne ordentligt.

Det var när Meghan skulle mata sin lilla son som hon upptäckte små, mystiska svarta prickar i pojkens näsborrar. 

Men vad hon inte visste då var att dessa prickar varje år ligger bakom cirka 20 000 dödsfall varje år. 

Meghan Budden / Facebook

Allt var egentligen som en vanlig dag som småbarnsmamma för Meghan Budden, hon bor i New Jersey tillsammans med sin make Jeff. 

Men när hon skulle mata sonen Jimmy och sedan tvätta av honom såg hon svarta avlagringar på näsduken. När hon tittade närmare hittade mamman svarta prickar i pojkens näsa.

YouTube / CBS New York

Meghan hade ingen aning om vad som möjligen kunnat orsaka fläckarna och trots att hon rengjorde näsan fanns det fortfarande kvar svart sot. 

Men snart fick hon en insikt, efter att ha sneglat på doftljusen som stod i huset.

Där, på ljusets förpackning, fanns en varning med liten text: ”Låt inte ljusen brinna mer än tre timmar åt gången”.

Wikipedia

Doftljusen hade börjat producera sot som sedan hade spridits i rummet och som den lilla pojken sedan hade andats in.

Meghan hoppas att hennes historia kan få andra att uppmärksamma riskerna med doftljus och tittar man på statistiken tycker jag det finns anledning att varna andra. 

YouTube / CBS New York

Inandning av de små partiklarna har tidigare kopplats till hjärt- och kärlsjukdomar, astma, bronkit och många andra luftvägssjukdomar. 

Ungefär 20 000 människor dör i förtid varje i år i USA till följd av att ha exponerats för dessa små sotpartiklar, skriver sajten Little Things. 

Dessutom beräknas sot ligga bakom ungefär 300 000 astmaanfall varje år och 2 miljoner förlorade arbetsdagar på grund av andningsproblem.

”Det är ingen som dör av det direkt men det kan skada hälsan på lång sikt. Det är svårt att på individnivå uttala sig om hur pass skadligt det är om man regelbundet använder doftljus. Men det kan jämföras med att exponeras för storstadsluft”, berättar Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, för Metro

Wikipedia

De sotpartiklar från ljusen är så små kan de är omöjliga att upptäcka i luften.

Experter rekommenderar därför att man trimmar ljusets veke regelbundet och inte låter det brinna mer än några få timmar åt gången för att på så sätt förhindra att ljusen börjar sprida sot.

Ser du att det bildas sot kring ljuset är det en varningssignal och du bör släcka ljuset omedelbart.

Facebook/Darceys Fire

Lyckligtvis slutade det hela bra för Meghan och hennes son. Familjen har inte märkt av något sedan händelsen och nu är Jimmy 1,5 år gammal. 

Men Meghan säger att hon hädanefter alltid kommer att titta en extra gång på de eventuella varningstexter som finns på ljusens förpackningar – det ska även jag göra! 

Meghan Budden / Facebook

Jag hoppas verkligen att denna historia, som ändå slutade lyckligt, kan bidra till att fler uppmärksammar riskerna med doftljus inomhus. 

Förhoppningsvis kan vi allihopa hjälpas åt att dela informationen vidare, så att inga fler barn ska behöva andas in giftigt sot från ljus i framtiden!