Mammorna går ihop för att få ordning på våldsamma ungdomar: ”Barnen lyssnar på oss”

Polisen kämpar med att stoppa våldet i Stockholms förorter. Fittja är en av de kommuner som haft stora problem med oroligheter på grund av stökiga ungdomar, och när inte polisens insats räcker till går ett oväntat gäng ihop för att få ordning – mammorna. 
– En mamma slår tio poliser när det gäller att få ordning, säger Fatma, gruppledare i nattvandrarna. 

För två år sedan fick Fittjabon Fatma Ipek en idé. Tillsammans med andra kvinnor på orten skulle hon hjälpa polisen att få bukt med de våldsamma ungdomarna som skapar oroligheter i Fittja. Sedan dess har hon varit ledare för en grupp kvinnor som träffas på helgkvällarna för att nattvandra. 
– Det var lite jobbigt och farligt här förut. Men nu är det bättre, om någon gör något dumt så säger vi till. Och barnen lyssnar på oss, säger hon till SVT

Foto: Christine Olsson/TT

Även om polisen gör en stor insats för att få ordning på vilsna ungdomar i Fittja så tror Fatma att de kan behöva hjälp i form av en mamma, och det är hon inte ensam om att tro. 
– En mamma slår tio poliser när det gäller att få ordning. Det är så kulturen är här i förorten. Jag vet, för jag jobbar som ordningsvakt. Det har blivit mycket lugnare sedan kvinnorna började gå ut, säger Yasin Beyram, som jobbar som ordningsvakt i Fittja. 

Foto: Christine Olsson/TT

Gruppen av nattvandrare har god kontakt med polisen, och även om de finns till för att hålla ordning så har ledaren Fatma en positiv attityd till ortens ungdomar. 
– Våra Fittjaungdomar är så fina. Visst gör de fel ibland, men de är bara barn, säger hon till SVT

Vilka järnkvinnor! Tillsammans går de ihop för att öka tryggheten i förorten. Dela gärna för att hylla dem.