Många kan inte gå eller prata. Men nu hyllas barnens dansuppvisning av tusentals människor.

Children’s Therapy Center i New Jersey, USA, är en skola för barn som behöver extra hjälp på grund av utvecklingssvårigheter. Men det är inte vad skolan är mest känd för. Det är nämligen – artisteri.

I förra veckan samlades skolans elever för deras årliga ballett-uppträdande. Efter ett helt år av förberedelser var det, för nionde året i rad, dags för premiärdansen.
– För många föräldrar är det verkligen deras enda chans till att barnen får den här typen av upplevelse. Det här är en sån fin upplevelse, säger Lynn Barell som jobbar på skolan och startade projektet.

Lynn Barrell startade dansträningen för att eleverna skulle kunna träna deras motorik och koncentrationsförmåga. Samtidigt som det är roligt och skapar en sammanhållning. Varje elev paras ihop med en lärare som lär dem dansen. Eftersom många av eleverna varken kan gå eller prata så fungerar musik och dans som ett utmärkt sätt att uttrycka känslor.
– Vi har en liten tjej som aldrig verkade ta till sig av någonting som personer sa, men varje gång vi säger: ”Nu är det dags att dansa med benen”, så börjar hon sparka med benen. Det får en att inse hur mycket många av de här barnen har inom sig, men de kan inte uttrycka det, berättar läraren Margaret Nogaki för en lokaltidning i New Jersey.

Och så var det då showtime! Ut på scenen klev dansarna med blommiga hårband, vackra klänningar och rosa ballerina-kjolar. Alla strålande glada och stolta.
– Det är en dröm som förverkligats att se henne delta i något som så många andra barn gör. Och det hade nog inte varit möjligt någon annanstans än just här, säger en av elevernas föräldrar till PIX 11.

Och här nedanför kan du se tv-bilder från framträdandet som inte lämnar någon oberörd. Jag sitter bara och ler.

Klippet från deras framträdande spred sig snabbt och när en av USA:s största sajter skrev om dansstjärnorna hyllades barnen av tusentals personer.
”Det är inte mycket som får mig att le, men det här gjorder verkligen det. Underbart!”, var en av många kommentarer.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna