The White Guide gör oanmälda besök på äldreboenden – ska stoppa ”förnedringen”

Stjärnkocken Leif Mannerström har länge höjt rösten för att det ska serveras ordentlig mat på svenska äldreboenden. Med ett flertal uppmaningar och uttalanden i media har han lyckats lyfta ämnet, men han är långt ifrån nöjd. Nu ska The White Guide Senior pröva äldrematen på flera boenden i Sverige – oanmälda. 
– Fler och fler blir glada över att vi håller på med det här, och fler och fler blir stötta och ledsna. Det är min tanke att det ska vara så, säger Leif Mannerström under en föreläsning. 

Efter flera uppmärksammade skandaler gällande maten på svenska äldreboenden fortsätter stjärnkrögaren Leif Mannerström att debattera kring ämnet. Nu lägger han i en högre växel för att få stopp på det han i vissa fall kallar ”förnedring”. 

Under onsdagen höll Leif Mannerström en föreläsning tillsammans med White Guide Seniors grundare Pär Bergkvist, där han berättade om sin egen rädsla för att bli gammal och inte kunna laga sin egen mat. Ett exempel som skrämt honom var ett av hans besök på ett äldreboende i Norrland. 
– Man ska inte göra som man gjorde på ett ställe i Norrland, där man sitter och river hushållsrullar för att få ihop servetter. Du förstår ju själv vilket hån det är, vilken förnedring det är när man är gammal att sitta och torka sig om munnen med toalettpapper eller hushållspapper, sa Mannerström enligt Expressen

Tillsammans med Pär Bergkvist kommer The White Guide oanmäld att besöka svenska äldreboenden och testa deras mat.

Men allt är inte nattsvart. Under föreläsningen berättade Mannerström och Bergkvist att de vet att många boenden har bra mat, och att de kommer att fortsätta lyfta de som är bra så att de kan vara ett föredöme för andra, det berättar Expressen

Våra äldre har gett oss så mycket. Dela gärna för att bidra till att lyfta frågan så att de kan få ordentlig mat.