Margaretha, 70, räddades från att hamna framför lastbilen – nu söker hon sin räddare

70-åriga Margaretha Björkman var bara fotsteg från att hamna mitt framför lastbilen i fredagens vansinnesfärd, men i sista sekund räddades hon av en okänd man som varnade henne. Nu eftersöker hon mannen för att tacka honom.
– Det handlade om sekunder. Att han inte bara själv sprang in i butiken utan ropade flera gånger och tog med oss in. Det är en varm människa det handlar om, säger Margaretha. 

På vägen till träningen i fredags tog Margaretha Björkman, 70, en avstickare till Åhléns. Det var bara sekunder innan det fruktansvärda terrordådet ägde rum. När hon lämnat Åhléns stora ingång och precis tagit sig förbi övergångsstället märkte hon att något inte var som det skulle.
– Jag hör skrik och alarmerande ljud som inte hör till vanligheten, sedan dröjer det inte länge innan folk börjar rusa med armarna utåt, berättar Margaretha i en intervju med Newsner.

Margaretha hade inte hunnit längre än till Kappahls skyltfönster när en man springer fram och viftar med händerna och skriker ”In i butiken!” upprepade gånger. Snabbt tar hon vad som känns som tre korta steg in på Kappahl tillsammans med mannen och om hon minns rätt, två andra kvinnor. 
– Några sekunder senare dundrar lastbilen förbi i full fart. Man kunde höra hur jord knastrade i glasrutorna, säger hon. 

Foto: Privat

Efter det upplever Margaretha att det blev alldeles tyst. Helt plötsligt var hon ensam i butiken och visste inte vad hon skulle ta sig till, men sedan såg hon att människor samlats inne på HM på andra sidan gatan.
– Jag gick över dit och blev omhändertagen av en expedit. Sedan ringde jag min man som stöttade mig i att ta mig hem.

Margaretha tog sig mot Hötorget och tunnelbanan bortom SF-biografen. Hon lyckades hinna med vad som förmodligen var ett av de sista tågen som gick, och åkte hem till sin man. Efter händelsen har hon funderat över den okända mannen som såg till att hon tog skydd inne i butiken. Hon hann inte reflektera över hans utseende innan han var borta, men önskar att hon kunde tacka honom. 
– Det handlade om sekunder. Att han inte bara själv sprang in i butiken utan ropade flera gånger och tog med oss in. Det är en varm människa det handlar om, säger hon. 

Facebook/Polisen Södermalm

Margaretha upplever att mannen som räddade henne var mellan 25 och 30 år, lång, bar ryggsäck och hade mörka jeans och mörk trenchcoat. 

70-åriga Margaretha är tacksam till den unga mannen som kan vara anledningen till att hon är välbehållen. Dela gärna för att hjälpa henne att hitta mannen som räddade henne.